Κύστη κόκκυγος Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Η κύστη κόκκυγος είναι μια μορφή χρόνιας φλεγμονής, με συμπτώματα όπως η παρουσία ενός μη φυσιολογικού εξογκώματος που μοιάζει με σάκο στο δέρμα. Το εξόγκωμα αυτό προκαλείται από την εισχώρηση τριχών στο δέρμα και είναι γεμάτο με τρίχες, υγρό και υπολείμματα δέρματος. Η συγκεκριμένη μορφή κύστης εμφανίζεται συνήθως περιοχή του κόκκυγα, δηλαδή στην πτυχή των γλουτών ή στη σχισμή πάνω από τους γλουτούς.

Αιτίες Εμφάνισης Κύστης Κόκκυγος

Η ακριβής αιτία που ευθύνεται για το σχηματισμό μιας κύστης κόκκυγος είναι πιθανώς πολυπαραγοντική. Οι συγκεκριμένες κύστεις προκαλούνται συνήθως από τρίχες που αποκτούν φορά προς τα μέσα, γεγονός που προκύπτει όταν οι τρίχες αναπτύσσονται στην πτυχή των γλουτών και εισχωρούν κάτω από το δέρμα. Μία τρίχα που εισχωρεί κάτω από το δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, ο οποίος αντιλαμβάνεται την τρίχα ως ξένο σώμα, με αποτέλεσμα την εκδήλωση φλεγμονώδους αντίδρασης.

Ορισμένοι παράγοντες που μπορούν να διεγείρουν το σχηματισμό τριχών οι οποίες αποκτούν φορά προς τα μέσα περιλαμβάνουν το κάθισμα για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, γεγονός που προκύπτει από έναν ανενεργό τρόπο ζωής. Η παχυσαρκία, η ένδυση με στενά ρούχα, αλλά και οτιδήποτε μπορεί να αυξήσει την τριβή, τον ιδρώτα και τη θερμότητα στην περιοχή των γλουτών μπορεί να συντελέσει στην εκδήλωση της συγκεκριμένης μορφής φλεγμονής. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί επίσης να ερεθίσουν τους θύλακες των τριχών, οι οποίοι μπορεί να γεμίσουν με νεκρά κύτταρα του δέρματος και βακτήρια, οδηγώντας σε σχηματισμό κύστεων.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη κύστης κόκκυγος περιλαμβάνουν προηγούμενη εμφάνιση ή οικογενειακό ιστορικό εκδήλωσης της πάθησης. Οι άνδρες νεαρής ηλικίας διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν μια κύστη κόκκυγος. Συνήθως εκδηλώνονται μετά την εφηβεία λόγω αλλαγών στις ορμόνες και αυξημένης τριχοφυΐας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν μέχρι και την ηλικία των 40 ετών. Οι κύστεις αυτές μπορεί επίσης να είναι συγγενείς και να εμφανίζονται κατά τη γέννηση.

Παράλληλα, μπορεί να προκληθεί από κάποιο τραύμα ή ερεθισμό πριν από την εκδήλωση της συμπτωματολογίας. Εάν μια κύστη κόκκυγος μολυνθεί λόγω έλλειψης θεραπείας, μπορεί να αναπτυχθεί επώδυνο δερματικό απόστημα. Εάν αυτή η χρόνια φλεγμονή δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα, το άτομο μπορεί να διατρέχει κίνδυνο να αναπτύξει κακοήθεια στην περιοχή του δέρματος, αν και αυτό αποτελεί σπάνια περίπτωση.

Κύστη κόκκυγος συμπτώματα

Κύστη Κόκκυγος Συμπτώματα

Η κύστη κόκκυγος χαρακτητίζεται από ποικίλα συμπτώματα, με πιο σύνηθες την παρουσία ενός μικρού εξογκώματος ή ερεθισμένης μάζας στην περιοχή του κόκκυγα ανάμεσα στους γλουτούς. Η κύστη κόκκυγος όμως χαρακτηρίζεται και από άλλα συμπτώματα όπως φλεγμονή, ερυθρότητα, πρήξιμο, ευαισθησία και πόνο που επιδεινώνεται όταν ο ασθενής περπατά ή κάθεται. Μια μολυσμένη κύστη κόκκυγος σε αρκετές περιπτώσεις συνοδεύεται από εκροή πυώδους υγρού ή αίματος σε συνδυασμό με δυσοσμία. Μερικά άτομα μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, πυρετό ή υπερβολική κόπωση σε περίπτωση οξείας φλεγμονής, αλλά αυτά τα συμπτώματα είναι λιγότερο συχνά. Όταν η κύστη κόκκυγος εμφανίσει συμπτώματα, μπορεί να λάβει είτε οξεία, είτε χρόνια – υποτροπιάζουσα μορφή.

Διάγνωση Κύστης Κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος διαγιγνώσκεται με φυσική εξέταση και λήψη ιστορικού του ασθενούς. Ο αρμόδιος ιατρός εξετάζει σχολαστικά την περιοχή του κόκκυγα για τον εντοπισμό της κύστης. Σε σπάνιες περιπτώσεις όπου υπάρχει υποψία λοίμωξης, συνιστάται η διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων, η λήψη δείγματος ούρων και δείγματος υγρών από την κύστη. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση της πάθησης μέσω ακτινογραφίας, αξονικής τομογραφίας ή μαγνητικής τομογραφίας για τη διερεύνηση των κοιλοτήτων ή του βάθους της κύστης και της εξάπλωσης της μόλυνσης.

Κύστη Κόκκυγος Θεραπεία για τα Συμπτώματα

Η θεραπεία για μια κύστη κόκκυγος ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα που χαρακτηρίζει τα συμπτώματα και την έκταση της φλεγμονής. Σε περίπτωση απουσίας συμπτωμάτων συνιστάται η ενδελεχής αποτρίχωση και η διατήρηση σωστής υγιεινής της περιοχής. Σε πολύ ήπιες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά από το στόμα και/ή τοπικά αντιβιοτικά, ενώ ο ασθενής παρακολουθείται συστηματικά.

Ωστόσο, ενώ τα αντιβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής, μπορεί να μην θεραπεύσουν πλήρως την πάθηση. Οι λιγότερο κοινές θεραπείες περιλαμβάνουν τις ενέσεις φαινόλης για τη θεραπεία και την πρόληψη της ήπιας έως μέτριας έκτασης των συμπτωμάτων. Αυτή η μέθοδος, ωστόσο, σχετίζεται με υψηλότερο ποσοστό υποτροπών, είναι αρκετά χρονοβόρα και συνήθως δε συνιστάται.

Σε περιπτώσεις έντονης συμπτωματολογίας, συνιστάται χειρουργική επέμβαση για τη θεραπευτική αντιμετώπιση της πάθησης. Η πιο κοινή χειρουργική θεραπεία για μια κύστη κόκκυγος είναι η διενέργεια μιας τομής στην επιφάνεια της κύστης και η παροχέτευση του εσωτερικού της. Κατά τη διαδικασία αυτή γίνεται μια μικρή τομή στην κύστη, μέσω της οποίας απελευθερώνεται οποιοδήποτε υγρό, τρίχες και υπολείμματα στην κύστη προς αποτροπή μόλυνσης. Το τραύμα έπειτα είτε αφήνεται ανοιχτό για να επουλωθεί από μόνο του είτε τοποθετούνται ράμματα ώστε να κλείσει. Εάν έχει ήδη εμφανιστεί λοίμωξη ή υπάρχει υποψία αυτής, η επέμβαση αυτή είναι χρήσιμη για την αποστράγγιση του πύου και συνήθως συνοδεύεται από φαρμακευτική θεραπεία με αντιβιοτικά. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πάθηση χαρακτηρίζεται από μεγάλα ποσοστά επανεμφάνισης.

Η νεότερη θεραπευτική μέθοδος, η οποία ελαχιστοποιεί την πιθανότητα επανεμφάνισης της πάθησης, είναι η θεραπεία κύστης κόκκυγος με laser. Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι ελάχιστα επεμβατική, αναίμακτη κι ανώδυνη, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προσφέρει οριστική απαλλαγή από την κύστη κόκκυγος.