Βουβωνοκήλη: Αίτια, Συμπτώματα & Επέμβαση

Η βουβωνοκήλη είναι μια προεξοχή του κοιλιακού περιεχομένου μέσω μιας επίκτητης ή συγγενούς αδύναμης περιοχής ή ελαττώματος στο κοιλιακό τοίχωμα ακριβώς πάνω από τη βουβωνική χώρα. Σε μια βουβωνοκήλη, ένα τμήμα του εντέρου ή κάποιο άλλο ενδοκοιλιακό όργανο προβάλλει μέσα από ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα στο βουβωνικό πόρο. Μια βουβωνοκήλη εκτείνεται στη βουβωνική χώρα και μπορεί να επεκταθεί στο όσχεο. Στην πλειοψηφία της εμφανίζεται συχνότερα στον ανδρικό πληθυσμό. Υπάρχουν δύο τύποι, η άμεση και η έμμεση, ανάλογα με το πού ακριβώς εμφανίζεται η κήλη.

Βουβωνοκήλη

Αίτια εμφάνισης βουβωνοκήλης

Αρκετοί πιθανοί παράγοντες κινδύνου μπορούν να κάνουν ένα άτομο πιο επιρρεπές στο να αναπτύξει μια βουβωνοκήλη. Μια πιθανή αιτία ή παράγοντας κινδύνου είναι η αδυναμία στο κοιλιακό τοίχωμα. Η πίεση στο εξασθενημένο σημείο μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση της βουβωνοκήλης. Μερικοί άλλοι παράγοντες κινδύνου είναι:

  • γενετική προδιάθεση
  • πρόωρος τοκετός
  • κυστική ίνωση
  • ανάπτυξη βουβωνοκήλης στο παρελθόν
  • χρόνια δυσκοιλιότητα ή χρόνιος βήχας
  • το ανδρικό φύλο
  • παχυσαρκία ή το αυξημένο σωματικό βάρος
  • εγκυμοσύνη

Βουβωνοκήλη: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας βουβωνοκήλης μπορεί να μην εμφανιστούν στην αρχή. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα μπορεί να είναι το αίσθημα βάρους ή πίεσης στη βουβωνική χώρα. Παρουσιάζεται με ορατό ή εύκολα ψηλαφητό εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα, συχνά με δυσφορία κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης ή άρσης βαρέων βαρών. Άλλα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν καθώς η κήλη μεγαλώνει. Μερικά από τα συμπτώματα μιας βουβωνοκήλης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • μικρό εξόγκωμα στη μία ή και στις δύο πλευρές της βουβωνικής χώρας που μπορεί να εξαφανιστεί κατά την κατάκλιση
  • το όσχεο μπορεί να φαίνεται διευρυμένο στους άνδρες πάσχοντες
  • πίεση ή βάρος στη βουβωνική χώρα
  • αδυναμία στη βουβωνική χώρα
  • πόνος κι αίσθημα καύσου στο σημείο της διόγκωσης
  • οξύς πόνος ή ενόχληση που αυξάνεται κατά την ανύψωση βαρέων αντικειμένων, το βήχα, το σκύψιμο ή την άσκηση

Υπάρχει κίνδυνος να παγιδευτεί μέρος του εντέρου στο κοιλιακό τοίχωμα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει εντερική απόφραξη ή και απώλεια ροής αίματος σε αυτό το τμήμα του εντέρου. Εάν η παροχή αίματος στο έντερο δεν επανέλθει γρήγορα, το τμήμα του εντέρου που προεξέχει μπορεί να παρουσιάσει νέκρωση. Η κατάσταση αυτή προκαλεί σταθερό, σταδιακά αυξανόμενο πόνο, ναυτία, έμετο και πυρετό, και χρειάζεται άμεση ιατρική φροντίδα.

Διάγνωση βουβωνοκήλης

Η διάγνωση μιας βουβωνοκήλης πραγματοποιείται με προσεκτική λήψη του ιστορικού του ασθενούς και με τη διενέργεια φυσικής εξέτασης της περιοχής. Έτσι, εντοπίζεται το σημείο της κήλης και γίνεται αντιληπτό το μέγεθός της. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο αρμόδιος ιατρός μπορεί να χρειαστεί να επιβεβαιώσει ότι το εξόγκωμα οφείλεται σε βουβωνοκήλη χρησιμοποιώντας υπερηχογράφημα, ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία της περιοχής για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις και να ελέγξει για την ύπαρξη κήλης.

Βουβωνοκήλη: Θεραπεία

Η χειρουργική επέμβαση είναι η κύρια επιλογή για την αποκατάσταση μιας βουβωνοκήλης, καθώς δεν υπάρχει η πιθανότητα να επανέλθει από μόνη της. Για την αντιμετώπιση της πάθησης υπάρχουν δύο χειρουργικές επιλογές, το ανοιχτό χειρουργείο και η λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης. Στο ανοιχτό χειρουργείο, πραγματοποιείται μια μεγάλου μεγέθους τομή στην κοιλιακή χώρα, ώστε το έντερο να τοποθετηθεί στην αρχική του θέση κι έπειτα η τομή συρράφεται με ράμματα.

Στη λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης, την οποία εφαρμόζουν με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα, πραγματοποιούνται έπειτα από τη χορήγηση γενικής αναισθησίας στον ασθενή 3-4 μικροσκοπικές τομές, μέσω των οποίων αρχικά διοχετεύεται διοξείδιο του άνθρακα στην κοιλιακή κοιλότητα ώστε να αυξηθεί σε όγκο και να προσφέρει στο χειρουργό την απαραίτητη ορατότητα στο εσωτερικό της. Στη συνέχεια εισάγεται μέσω μίας εκ των τομών ένα όργανο που ονομάζεται λαπαροσκόπιο, το οποίο χρησιμοποιείται για την επισκόπηση της πάσχουσας περιοχής. Το λαπαροσκόπιο είναι ένας μικρός σωλήνας με φως και κάμερα στο ένα άκρο. Στη συνέχεια, ειδικά χειρουργικά εργαλεία εισάγονται από τις υπόλοιπες τομές και επαναφέρουν το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο που προεξέχει πίσω στη θέση του, ενώ παράλληλα ενισχύουν το αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος με ειδικό συνθετικό πλέγμα. Έπειτα, οι τομές συρράφονται με ράμματα.