Αιμορροΐδες Επέμβαση με Τεχνική HAL-RAR

Οι αιμορροΐδες αποτελούν μια πάθηση που συνήθως απαιτεί επέμβαση. Όταν η αιμορροΐδοπάθεια βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, αντιμετωπίζεται συντηρητικά με την προσθήκη άφθονων φυτικών ινών στη διατροφή, ώστε να διευκολύνεται η διαδικασία της κένωσης. Σε αρκετές περιπτώσεις, η εφαρμογή συντηρητικής θεραπείας μπορεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς τα δυσάρεστα συμπτώματα των αιμορροΐδων που παρουσιάζουν φλεγμονή και διόγκωση. Σε περίπτωση ωστόσο, που η προσπάθεια συντηρητικής αντιμετώπισης αποτύχει, ενδείκνυται για τις αιμορροΐδες η επέμβαση με την χειρουργική τεχνική HAL-RAR ως θεραπευτική μέθοδος.

Πώς πραγματοποιείται στις αιμορροΐδες επέμβαση με την τεχνική HAL-RAR;

Σε πρώτο στάδιο γίνεται προσδιορισμός – εντοπισμός των μεμονωμένων αιμορροϊδικών αρτηριών, δηλαδή οι αιμορροΐδες που χρειάζονται επέμβαση. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση ενός ειδικού ανιχνευτή υπερήχων Doppler, ο οποίος εισάγεται στο ορθό και μετά περιστρέφεται αργά για αναζήτηση αρτηριών. Μόλις βρεθεί η πρώτη αρτηρία, απολινώνεται με ένα ράμμα. Στη συνέχεια, ακολουθείται η ίδια διαδικασία προκειμένου να εντοπιστούν περαιτέρω αρτηρίες. Μόλις βρεθεί η κάθε αρτηρία, απολινώνεται με ένα ράμμα. Οι απολινώσεις χρησιμεύουν για τη μείωση της παροχής αρτηριακού αίματος, προκαλώντας τη συρρίκνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών.

Στο δεύτερο στάδιο της επέμβασης διορθώνεται η πρόπτωση του αιμορροϊδικού ιστού χρησιμοποιώντας ένα ράμμα έγχυσης. Το ράμμα τοποθετείται προκειμένου να ανυψωθεί η πρόπτωση, αναγκάζοντας τον βλεννογόνο που προπίπτει να τραβηχτεί προς την αρχική του θέση.

Αιμορροΐδες επέμβαση

Αιμορροΐδες Επέμβαση: Ποια διαδικασία ακολουθείται κατά την θεραπεία με τεχνική HAL-RAR;

Εάν στον ασθενή έχει χορηγηθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή, τη μέρα της επέμβασης μπορεί να τη λάβει κανονικά με μια γουλιά νερό, εκτός κι αν ο αρμόδιος ιατρός αποφασίσει διαφορετικά. Οποιαδήποτε θεραπεία με αντιθρομβωτικά φάρμακα είναι σημαντικό να διακοπεί. Οι αιμορροΐδες και η επέμβαση τους με την τεχνική HAL-RAR εκτελείται μέσα σε μια ημέρα, εκτός κι αν ο ιατρός κρίνει ότι χρειάζεται διαμονή στο νοσοκομείο ή το επιθυμεί ο ασθενής. Η επέμβαση διενεργείται με τη χορήγηση γενικής αναισθησίας.

Ποιες επιπλοκές προκαλεί μετεγχειρητικά η τεχνική HAL-RAR;

Η συγκεκριμένη τεχνική στην πλειοψηφία της δεν παρουσιάζει επιπλοκές. Αν ωστόσο προκύψουν, η πιο κοινή είναι η κατακράτηση ούρων, ιδίως αν ο ασθενής είναι προχωρημένης ηλικίας και παρουσιάζει διόγκωση του προστάτη. Το συγκεκριμένο ζήτημα επιλύεται από το νοσηλευτικό προσωπικό χωρίς κάποιο πρόβλημα. Άλλη επιπλοκή που ενδεχομένως παρατηρηθεί είναι η ασταθής λειτουργία του εντέρου της πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση, ωστόσο αυτό σταδιακά αποκαθίσταται. Η περίπτωση εκδήλωσης μόλυνσης ή αιμορραγίας είναι εξαιρετικά σπάνια.

Τι αποτελέσματα προσφέρει η τεχνική HAL-RAR;

Η τεχνική HAL-RAR προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά τις αιμορροΐδες, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση τους. Η βελτίωση επέρχεται άμεσα, αλλά ο ασθενής αντιλαμβάνεται πλήρως τα οφέλη της επέμβασης μετά το πέρας περίπου 12 εβδομάδων, όπου και επιτυγχάνεται το βέλτιστο αποτέλεσμα. Μετά την επέμβαση ο πόνος είναι αναμενόμενος, καθώς η δράση του τοπικού αναισθητικού που εγχύεται τοπικά με ενέσιμη μορφή δρα για 8 ώρες. Έπειτα, ο ασθενής μπορεί να λάβει αναλγητικά από το στόμα. Η επιστροφή του ασθενούς στο σπίτι πραγματοποιείται αυθημερόν, ενώ μπορεί να συνεχίσει τις καθημερινές του δραστηριότητες την επόμενη κιόλας ημέρα. Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση συνιστάται ήπια δραστηριότητα και άφθονη ξεκούραση, ώστε να έχει το σώμα το χρόνο να αναρρώσει.