Κύστη κόκκυγος θεραπεία με λέιζερ – Οριστική απομάκρυνση των συμπτωμάτων

Η κύστη κόκκυγος αποτελεί μια χρόνια μορφή φλεγμονής που εντοπίζεται στην περιοχή του κόκκυγα, δηλαδή στη μεσογλουτιαία σχισμή. Αυτή η νόσος πλήττει πιο συχνά το ανδρικό φύλο. Παράγοντες όπως η υπερβολική εφίδρωση, η κακή υγιεινή και η πυκνή τριχοφυΐα σε αυτή την περιοχή, μπορούν να συμβάλουν στον σχηματισμό κύστης κόκκυγος. Για αρκετό καιρό, η χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση της πάθησης αποτελούσε τη βασική θεραπευτική μέθοδο. Ωστόσο, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των ελάχιστα επεμβατικών χειρουργικών τεχνικών, πλέον η κύστη κόκκυγος αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά κι ανώδυνα με τη χρήση λέιζερ.

Η κύστη κόκκυγος αναπτύσσεται συχνότερα σε άτομα ανδρικού φύλου ηλικίας 15-25 χρόνων, ωστόσο και οι γυναίκες μπορεί να την εμφανίσουν. Η παχυσαρκία, η απουσία σωματικής δραστηριότητας, η καθιστική ζωή, η έντονη τριχοφυΐα ενισχύουν τις πιθανότητες εκδήλωσης της πάθησης. Τα συμπτώματα μιας κύστης κόκκυγος βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με το χρονικό διάστημα εκδήλωσης της φλεγμονής και τη φάση στην οποία εντοπίζεται.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα περιλαμβάνουν οίδημα κι ερυθρότητα στην πάσχουσα περιοχή, εκροή πύου, εκδήλωση πόνου και δυσφορίας στη μέση αλλά και πυρετό. Η πάθηση διαγιγνώσκεται γρήγορα με τη λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού και τη διενέργεια κλινικής εξέτασης στην πάσχουσα περιοχή. Λόγω της μακράς και δύσκολης διαδικασίας επούλωσης και του κινδύνου υποτροπής, η πάθηση αυτή προκαλεί πρόβλημα και δυσφορία στους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα χειρουργικά.

Η ελάχιστη επεμβατική μέθοδος του λέιζερ για τη χειρουργική θεραπεία της κύστης κόκκυγος προσφέρει αποδεδειγμένα αποτελέσματα στην ίαση της πάθησης, ελαχιστοποιώντας τις πιθανές υποτροπές στο μέλλον. Η χειρουργική επέμβαση με διάνοιξη και παροχέτευση της κύστης αντιμετωπίζει μεν το πρόβλημα, αλλά συνδέεται με υψηλά ποσοστά επανεμφάνισης της πάθησης. Η θεραπεία κύστης κόκκυγος με λέιζερ έχει ως σκοπό να καθαρίσει την πάσχουσα περιοχή που παρουσιάζει μόλυνση και να αντιμετωπίσει την κύστη, ώστε να εξαλείψει την πιθανότητα επανεμφάνισης της κύστης.

Κύστη κόκκυγος λέιζερ

Πώς λειτουργεί η θεραπεία με λέιζερ;

Η χειρουργική θεραπεία για την κύστη κόκκυγος με λέιζερ χαρακτηρίζεται από ταχύτητα και εξαιρετική αποτελεσματικότητα. Σκοπός της επέμβασης είναι ο καθαρισμός της περιοχής που παρουσιάζει μόλυνση και η αφαίρεση της κύστης, ώστε να μην υπάρξει επανάληψη της λοίμωξης. Για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση γίνεται χρήση μιας μικροσκοπικής εύκαμπτης ίνας λέιζερ με τη χορήγηση μέθης. Έπειτα παλμοί ενέργειας λέιζερ διοχετεύουν θερμική ενέργεια στην περιοχή της κύστης, ώστε να αφαιρέσουν τις τρίχες που έχουν παγιδευτεί προκαλώντας συρρίκνωση και κλείσιμο της κοιλότητας του κόλπου. Η χρήση της τελευταίας γενιάς λέιζερ γενιάς SiLaC (Sinus Laser Closure) αποτελεί επαναστατική μέθοδο για την οριστική αντιμετώπιση της κύστης κόκκυγος.

Κύστη κόκκυγος θεραπεία με λέιζερ: Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Η επιτυχία που σημειώνει η θεραπεία για την κύστη κόκκυγος με λέιζερ, την οποία εφαρμόζουν με εξαιρετική επιτυχία οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα, δεν βασίζεται μόνο στην ελαχιστοποίηση της πιθανότητας επανεμφάνισης της πάθησης. Παράλληλα, προσφέρει σαφώς βελτιωμένη μετεγχειρητική πορεία στον ασθενή σε σύγκριση με τις παραδοσιακές χειρουργικές τεχνικές. Οι ασθενείς επανέρχονται ταχύτερα και πιο εύκολα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Μάλιστα, η επιστροφή στην εργασία είναι άμεση, ενώ χρειάζονται 5-7 ημέρες για πλήρη αποκατάσταση.

Σε σχέση με την κλασική χειρουργική επέμβαση κύστης κόκκυγος, που απαιτεί την διαμονή του ασθενούς για μια νύχτα στο νοσοκομείο, στην περίπτωση της χειρουργικής θεραπείας με λέιζερ ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του αυθημερόν. Επιπλέον, η χειρουργική θεραπεία κύστης κόκκυγος με λέιζερ ελαχιστοποιεί τον μετεγχειρητικό πόνο του ασθενούς. Ο πόνος είναι σαφώς μειωμένος τόσο αμέσως μετά την επέμβαση, όσο και μια εβδομάδα μετά από αυτή. Η λήψη αναλγητικών φαρμάκων μετά τη θεραπεία με λέιζερ διαρκεί έως 5 μέρες.

Πώς μπορεί να προληφθεί η επανεμφάνιση της κύστης κόκκυγος μετά από επέμβαση με λέιζερ;

Η θεραπεία κύστης κόκκυγος με λέιζερ συνοδεύεται από ελάχιστες πιθανότητες υποτροπής. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα μέτρα που μπορεί να λάβει ο ασθενής ώστε να φροντίσει και ο ίδιος για την εξάλειψη της πιθανότητας επανεμφάνισης της πάθησης. Μετά την επέμβαση κρίνεται επιτακτική η προσεκτική ακολούθηση των οδηγιών του θεράποντος ιατρού, όπως η πραγματοποίηση αρκετών ντους κατά τη διάρκεια της ημέρας και η εφαρμογή τοπικών αλοιφών στο τραύμα καθημερινά. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις κρίνεται επιτακτική η αποτρίχωση της περιοχής με laser αν ο ασθενής παρουσιάζει έντονη τριχοφυΐα. Αυτό αποτρέπει τις τρίχες να εισχωρήσουν κάτω από το δέρμα και να προκαλέσουν φλεγμονή και δημιουργία νέας κύστης κόκκυγος.