Λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης: Διαδικασία, οφέλη & μετεγχειρητική αποκατάσταση

Μια βουβωνοκήλη εμφανίζεται στη βουβωνική χώρα, σε μια δίοδο που ονομάζεται βουβωνικό κανάλι. Προκαλείται όταν ο κοιλιακός ιστός όπως κοιλιακό λίπος ή ένας τμήμα του εντέρου, διογκώνεται μέσα από ένα άνοιγμα στο κάτω κοιλιακό τοίχωμα, το οποίο διαχωρίζει την κοιλιακή από τη βουβωνική χώρα. Το άνοιγμα μπορεί να είναι συγγενές, να υπάρχει δηλαδή κάποια αδυναμία ή ελάττωμα κατά τη γέννηση, ή να οφείλεται σε επίκτητη αποδυνάμωση των μυών του κοιλιακού τοιχώματος. Η λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης ενδείκνυται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης πάθησης, την οποία εφαρμόζουν με επιτυχία οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα.

Μια βουβωνοκήλη εμφανίζεται όταν υπάρχει αδυναμία ή άνοιγμα στο κάτω κοιλιακό τοίχωμα που επιτρέπει στον κοιλιακό ιστό να προβάλλει μέσα από αυτό. Πολλές καταστάσεις μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, όπως:

  • Ένα ένα αδύναμο σημείο που υπάρχει κατά τη γέννηση.
  • Χρόνιος βήχας ή χρόνια δυσκοιλιότητα.
  • Τακτική έντονη άσκηση ή βαριά χειρωνακτική εργασία.
  • Διαδοχικές εγκυμοσύνες
  • Παρατεταμένη ορθοστασία.
  • Ενδοκοιλιακή πίεση λόγω παχυσαρκίας ή αυξημένου σωματικού βάρους
  • Προχωρημένη ηλικία

Σε αρκετές περιπτώσεις μια βουβωνοκήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Μερικές φορές, τα συμπτώματα είναι παροδικά. Τα πιο κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν την ύπαρξη ενός εξογκώματος στη βουβωνική χώρα, αίσθημα πίεσης, βάρους ή πόνου, ειδικά όταν ο ασθενής καταπονείται, σηκώνει βάρη, βήχει ή σκύβει. Παράλληλα, μπορεί να εκδηλωθεί αίσθημα καύσου ή τσιμπήματος που μπορεί να ακτινοβολεί μέσω της λεκάνης ή κάτω από το πόδι.

Οι κήλες δεν είναι πάντα σοβαρές, αλλά μπορεί να αναπτυχθούν σοβαρές επιπλοκές, καθώς τείνουν να επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου. Πιθανές σοβαρές επιπλοκές είναι η εντερική απόφραξη, η οποία προκαλεί έντονο κοιλιακό άλγος, ναυτία και έμετο. Παράλληλα, το περιεχόμενο της κήλης μπορεί να παρουσιάσει περίσφιξη, να παγιδευτεί δηλαδή μέσα στο άνοιγμα της κήλης. Αυτή η κατάσταση είναι επικίνδυνη, καθώς μπορεί να διακοπεί η παροχή αίματος, προκαλώντας νέκρωση του οργάνου που έχει παγιδευτεί μέσα στην κήλη.

Λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης

Πώς πραγματοποιείται η λαπαροσκόπηση βουβωνοκήλης;

Η λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις την ενδεδειγμένη θεραπευτική μέθοδο, καθώς η βουβωνοκήλη δεν θα θεραπευτεί από μόνη της. Αποτελεί ελάχιστα επεμβατική τεχνική, σε αντίθεση με το ανοιχτό χειρουργείο, το οποίο απαιτεί τη διενέργεια μιας μεγάλου μεγέθους τομής. Για να πραγματοποιηθεί η επέμβαση χορηγείται γενική αναισθησία και γίνεται μια μικρή τομή μέσα ή ακριβώς κάτω από τον ομφαλό. Η κοιλιά φουσκώνεται με αέριο διοξειδίου του άνθρακα έτσι ώστε ο χειρουργός να μπορεί να αποκτήσει χώρο για την πραγματοποίηση της επέμβασης, η οποία διενεργείται εξ’αποστάσεως με τη χρήση μακρόστενων οργάνων. Για τη διεξαγωγή της επέμβασης πραγματοποιούνται συνολικά 3 έως 4 τομές.

Ένα λεπτό μακρόστενο όργανο που ονομάζεται λαπαροσκόπιο και διαθέτει φως και κάμερα στο άκρο του εισάγεται μέσω της τομής. Το όργανο αυτό μεταφέρει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλιακής περιοχής σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας, από την οποία ο χειρουργός παρατηρεί σε μεγέθυνση τους χειρισμούς του. Τα εργαλεία για την αποκατάσταση της κήλης εισάγονται μέσω άλλων μικρών τομών στο κάτω μέρος της κοιλιάς. Αφού το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο που προβάλλει μέσω της κήλης ωθηθεί πίσω στη θέση του, τοποθετείται ειδικό συνθετικό πλέγμα πάνω από το αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος για την ενίσχυση αυτού.

Η αποκατάσταση μιας βουβωνοκήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με χειρουργική επέμβαση μέσα από διάφορες χειρουργικές τεχνικές. Πλέον, η λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης αποκτά όλο και περισσότερη δημοτικότητα, ιδίως με τη χρήση της μεθόδου ΤEP (Τotal Extra Peritoneal Repear- ολικά εξωπεριτοναϊκή αποκατάσταση).Η συγκεκριμένη μέθοδος συνιστά την πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο για τη λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης, η οποία πραγματοποιείται χωρίς την εισαγωγή χειρουργικών εργαλείων στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας.

Η μέθοδος TEP πραγματοποιείται μέσω τριών μικροσκοπικών τομών. Η μία τομή έχει μέγεθος οχτώ χιλιοστά και γίνεται κάτω από τον ομφαλό, μέσω της οποίας ο χειρουργός εισάγει το λαπαροσκόπιο. Από τις δύο άλλες τομές των πέντε χιλιοστών εισάγονται τα εργαλεία. Η κήλη ανατάσσεται, κι έπειτα πραγματοποιείται ενίσχυση του αδύναμου κοιλιακού τοιχώματος με ειδικό συνθετικό πλέγμα.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης με τη μέθοδο TEP;

Η λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης με τη μέθοδο TEP προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή, καθώς είναι αναίμακτη, ενώ επιτρέπει την γρήγορη ανάρρωση κι επιστροφή του ασθενούς στις καθημερινές του υποχρεώσεις. Ο πόνος που ενδεχομένως εκδηλώνεται μετά την επέμβαση είναι ελάχιστος, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό λόγω του μικρού μεγέθους των τομών. Μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως φλεγμονή, συσσώρευση υγρού , αιμάτωμα, τραυματισμός ή διατομή νεύρων είναι σχεδόν απίθανο να προκύψουν με την εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης ενδείκνυται σε περιπτώσεις υποτροπής μετά από προηγούμενη αποτυχημένη επέμβαση βουβωνοκήλης, ιδίως αν το ειδικό συνθετικό πλέγμα δεν έχει τοποθετηθεί με επιτυχία. Παράλληλα, αποτελεί τη μέθοδο εκλογής σε περίπτωση που η βουβωνοκήλη είναι αμφίπλευρη, δηλαδή εντοπίζεται και στις δύο πλευρές, καθώς προσφέρει τη δυνατότητα ταυτόχρονης επιδιόρθωσης.