Λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης: Διαδικασία, οφέλη & μετεγχειρητική αποκατάσταση

Η ομφαλοκήλη αποτελεί ένα εξόγκωμα ή διόγκωση που σχηματίζεται στην κοιλιακή χώρα και πιο συγκεκριμένα κάτω ή γύρω από τον ομφαλό. Αυτός ο τύπος διόγκωσης εμφανίζεται όταν ένα τμήμα του εντέρου ή άλλος ιστός της κοιλιακής κοιλότητας προεξέχει μέσα από ένα αδύναμο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα κοντά στον ομφαλό. Η συγκεκριμένη μορφή κήλης μπορεί να εμφανιστεί τόσο σε μικρά παιδιά όσο και σε ενήλικες. Η λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης, που πραγματοποιούν με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα, αποτελεί την προτιμώμενη θεραπευτική επιλογή για την αποκατάσταση της πάθησης.

Οι ομφαλοκήλες είναι αρκετά συχνές στα βρέφη. Ο ομφάλιος λώρος διέρχεται από ένα άνοιγμα στους κοιλιακούς μύες του μωρού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Το άνοιγμα συνήθως κλείνει αμέσως μετά τη γέννηση. Εάν δεν κλείσει πλήρως, μπορεί να αναπτυχθεί ένα αδύναμο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα του μωρού. Αυτό το καθιστά πιο επιρρεπές στην ανάπτυξη ομφαλοκήλης.

Η ομφαλοκήλη σε ενήλικες μπορεί να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα υπερβολικής συσσώρευσης υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα (ασκίτης), χρόνιας περιτοναϊκής κάθαρσης, παχυσαρκίας ή λόγω εγκυμοσύνης, ιδίως αν πρόκειται για πολλαπλές κυήσεις. Οι γυναίκες που είχαν πολύδυμη κύηση έχουν ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες για εμφάνιση ομφαλοκήλης. Κάποια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιά μπορεί επίσης να δημιουργήσει ομφαλοκήλη μελλοντικά.

Οι ομφαλοκήλες στους ενήλικες είναι λιγότερο πιθανό να υποχωρήσουν από μόνες τους. Συνήθως αυξάνονται σε μέγεθος όσο περνά ο χρόνος και συχνά χρήζουν χειρουργικής αποκατάστασης. Η λαπαροσκόπηση ομφαλοκήλης αποτελεί την πλέον προτιμώμενη μέθοδο, καθώς τα οφέλη που προσφέρει υπερέχουν σε σχέση με το ανοιχτό χειρουργείο. Ανοιχτό χειρουργείο ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις που δε μπορεί να εφαρμοστεί η λαπαροσκοπική αποκατάσταση όπως σε ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα που δε μπορούν να υποβληθούν σε γενική αναισθησία.

Λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης

Πώς πραγματοποιείται η λαπαροσκόπηση ομφαλοκήλης;

Η λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδο για την αποκατάσταση της πάθησης. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, αφού ο ασθενής υποβληθεί σε γενική αναισθησία, ο αρμόδιος χειρουργός πραγματοποιεί 3 μικροσκοπικές τομές γύρω από την περιοχή όπου εντοπίζεται η κήλη. Μέσω μίας εκ των τομών εισάγει το λαπαροσκόπιο, δηλαδή ένα μακρόστενο όργανο με φως και κάμερα στο άκρο του, το οποίο παρέχει στο χειρουργό ορατότητα στο εσωτερικό της κοιλιακής κοιλότητας μεταφέροντας την εικόνα σε μια οθόνη βίντεο.

Κατά τη λαπαροσκόπηση ομφαλοκήλης το ενδοκοιλιακό περιεχόμενο που προεξέχει μέσω της κήλης τοποθετείται προσεκτικά πίσω στη θέση του. Στη συνέχεια, το αδύναμο σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα είτε συρράφεται με ράμματα, είτε ενισχύεται με ένα συνθετικό υλικό πλέγματος το οποίο τοποθετείται με προσοχή πάνω από την περιοχή που παρουσιάζει αδυναμία.

Ποια είναι τα οφέλη που προσφέρει η λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης;

Η λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης προσφέρει στον ασθενή μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο, ταχύτερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες, λιγότερες επιπλοκές που αφορούν το τραύμα και ελαχιστοποιημένα ποσοστά υποτροπής. Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα ή έπειτα από ένα βράδυ παραμονής στο νοσοκομείο. Στον ασθενή χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα και μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες 2 εβδομάδες μετά από την επέμβαση.