Μετεγχειρητική κήλη θεραπεία με λαπαροσκοπική επέμβαση: Διαδικασία & οφέλη

Η μετεγχειρητική κήλη αποτελεί μια μορφή κήλης στην οποία κοιλιακός ιστός ή όργανα προεξέχουν μέσα από ένα σημείο στο κοιλιακό τοίχωμα στο οποίο εντοπίζεται μια τομή εξαιτίας προηγούμενης χειρουργικής επέμβασης στην περιοχή της κοιλιάς. Καθώς οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος εξασθενούν εξαιτίας της εκτομής τους και της μετέπειτα συρραφής τους με ράμματα, σε συνδυασμό με την άσκηση ενδοκοιλιακής πίεσης, αναπτύσσεται στην πάσχουσα περιοχή η συγκεκριμένη μορφή κήλης. Για μια μετεγχειρητική κήλη η θεραπεία επιτυγχάνεται με λαπαροσκοπική επέμβαση, η οποία αποτελεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων την ενδεδειγμένη χειρουργική μέθοδο.

Η εμφάνιση της συγκεκριμένης μορφής κήλης σχετίζεται με τη μόλυνση ή την ατελή συρραφή της τομής, την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση εξαιτίας της παχυσαρκίας, του αυξημένου σωματικού βάρους, της άρσης βαρέων αντικειμένων και της εγκυμοσύνης. Πρόσθετοι παράγοντες συνδράμουν στην εμφάνιση μετεγχειρητικής κήλης όπως το κάπνισμα, ο υποσιτισμός, ο ίκτερος, η χρήση στεροειδών και η πρόωρη σωματική δραστηριότητα πριν την πλήρη επούλωση του τραύματος.

Το πιο κοινό σύμπτωμα μιας μετεγχειρητικής κήλης είναι ένα ορατό εξόγκωμα στην περιοχή όπου εντοπίζεται η τομή από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την εκδήλωση έντονου πόνου στο σημείο της επέμβασης ή κοντά σε αυτό, ιδίως όταν ο ασθενής βήχει, φτερνίζεται ή σηκώνει βαριά αντικείμενα. Παράλληλα, μπορεί να εκδηλωθεί ναυτία, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μια μετεγχειρητική κήλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν την περίσφιξη του οργάνου που προβάλλει μέσω της κήλης, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία και νέκρωση.

Οι μετεγχειρητικές κήλες δεν θεραπεύονται από μόνες τους και απαιτούν χειρουργική επέμβαση ώστε να αποκατασταθούν. Η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη για να σπρώξει τον προεξέχοντα ιστό πίσω στη θέση του, να αφαιρέσει τυχόν ουλώδη ιστό και να αποτρέψει την πιθανότητα μελλοντικής επανεμφάνισης της πάθησης. Η πιο αποτελεσματική και ως επί το πλείστον ανώδυνη για τον ασθενή χειρουργική μέθοδος είναι για μια μετεγχειρητική κήλη είναι η θεραπεία με λαπαροσκοπική επέμβαση, την οποία εφαρμόζουν με επιτυχία οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα.

Μετεγχειρητική κήλη θεραπεία

Μετεγχειρητική κήλη θεραπεία με λαπαροσκοπική επέμβαση: Πώς πραγματοποιείται;

Για αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μετεγχειρητική κήλη με θεραπεία λαπαροσκοπικής επέμβασης, πραγματοποιούνται μερικές τομές μικρού μεγέθους. Μέσω μίας από αυτές εισάγεται το λαπαροσκόπιο, ένα μακρόστενο όργανο που μοιάζει με σωλήνα το οποίο διαθέτει μια μικροσκοπική κάμερα με φως που προβάλλει την εικόνα του εσωτερικού της κοιλιακής χώρας σε πραγματικό χρόνο σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Το όργανο αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να δει το εσωτερικό της κοιλιάς χωρίς να απαιτούνται μεγάλες τομές.

Μέσω των υπολοίπων τομών εισάγονται ειδικά χειρουργικά εργαλεία για την πραγματοποίηση της επέμβασης. Αφού ο ιστός και τα ενδοκοιλιακά όργανα που προεξέχουν τοποθετηθούν με προσοχή πίσω στη θέση τους, στο αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος εφαρμόζεται ένα ειδικό πλέγμα από συνθετικό υλικό, ώστε να το ενισχύσει και να αποτρέψει μελλοντικές υποτροπές.

Ποια είναι η πορεία αποκατάστασης έπειτα από λαπαροσκοπική επέμβαση μετεγχειρητικής κήλης;

Για όλες τις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις κηλών χορηγείται στον ασθενή γενική αναισθησία. Οι ασθενείς ξυπνούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης. Ανάλογα με το μέγεθος της κήλης και την πολυπλοκότητα της επέμβασης, οι ασθενείς είτε λαμβάνουν εξιτήριο την ίδια ημέρα είτε παραμένουν για ένα βράδυ στο νοσοκομείο.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση μετεγχειρητικής κήλης προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή, καθώς ελαχιστοποιεί την απώλεια αίματος και τις μετεγχειρητικές επιπλοκές όπως η εκδήλωση λοίμωξης, καθώς οι τομές είναι πολύ μικρού μεγέθους, ενώ παράλληλα επιτυγχάνεται ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι ασθενείς μπορούν να επιστρέψουν πλήρως στις καθημερινές τους δραστηριότητες μετά από 14 ημέρες.