Η δυσκοιλιότητα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες εμφάνισης αιμορροΐδων. Οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα σύνολο φλεβών στην περιοχή του πρωκτικού καναλιού και εμφανίζουν προβληματικά συμπτώματα σε περίπτωση που διογκωθούν, το οποίο συμβαίνει εξαιτίας υπερβολικής πίεσης. Η δυσκοιλιότητα, ιδίως όταν εμφανίζεται για εκτεταμένο χρονικό διάστημα, οδηγεί στην πλειοψηφία των περιπτώσεων σε καταπόνηση, η οποία ασκεί ανεπιθύμητη πίεση στις αιμορροϊδικές φλέβες. Η δυσκοιλιότητα και κατά συνέπεια οι αιμορροΐδες αποτελούν ένα ζήτημα που αντιμετωπίζει ένας σημαντικός αριθμός ατόμων παγκοσμίως. Οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις στα συμπτώματα αυτών των παθήσεων.

Δυσκοιλιότητα και σύνδεση με αιμορροΐδοπάθεια

Η καταπόνηση κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο των φλεβών στον πρωκτό και στο κάτω μέρος του ορθού. Αυτές οι διογκωμένες φλέβες είναι γνωστές ως αιμορροΐδες. Η υπερβολική καταπόνηση λόγω δυσκοιλιότητας μπορεί να προκαλέσει είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές αιμορροΐδες. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες παρουσιάζονται με αιμορραγία, διόγκωση και κνησμό και σπάνια προκαλούν πόνο, ενώ οι εξωτερικές αιμορροΐδες που σχηματίζονται κοντά στο άνοιγμα του πρωκτού μπορεί να προκαλέσουν αρκετά επώδυνα συμπτώματα με την πάροδο του χρόνου.

Μια αρκετά συχνή ερώτηση είναι εάν οι αιμορροΐδες προκαλούν δυσκοιλιότητα. Η απάντηση σε αυτό είναι όχι. Στην πραγματικότητα, συμβαίνει το αντίστροφο. Εάν οι αιμορροΐδες προκαλούν περισσότερη ενόχληση, πόνο ή αιμορραγία, η δυσκοιλιότητα είναι μια πιθανή αιτία. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η δυσκοιλιότητα οδηγεί σε καταπόνηση, με αποτέλεσμα οι φλέβες να διογκώνονται και να εκδηλώνονται συμπτώματα αιμορροϊδοπάθειας.

Δυσκοιλιότητα & Αιμορροΐδες: Πώς αποφεύγονται;

Για να αποφύγει κανείς τη δυσκοιλιότητα και κατά συνέπεια τις αιμορροΐδες είναι σημαντικό να υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Η κατανάλωση αρκετού νερού και η πρόσληψη άφθονων φυτικών ινών μέσω της διατροφής είναι ζωτικής σημασίας για την πλήρη αποφυγή της δυσκοιλιότητας. Τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια αποτελούν τον πιο ισχυρό σύμμαχο ενάντια στη δυσκοιλιότητα και τις αιμορροΐδες.

Άλλες αιτίες της δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν το άγχος, την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας γαλακτοκομικών, τη λήψη αντιόξινων φαρμάκων ή ακόμα και το να είναι κάποιος καθιστός για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Γι’ αυτό, εκτός από την κατανάλωση νερού και την πρόσληψη φυτικών ινών, είναι σημαντική η αποφυγή της καταπόνησης κατά τις κενώσεις του εντέρου και του παρατεταμένου καθίσματος, καθώς αυτό μπορεί να ασκήσει πίεση στις φλέβες γύρω από τον πρωκτό. Παράλληλα, είναι σημαντικό τα άτομα να φροντίζουν να ασκούνται συστηματικά και να θέτουν ως προτεραιότητα τη σωματική δραστηριότητα.

Η τήρηση αυτών των συμβουλών μπορεί σίγουρα να μειώσει τις πιθανότητες των ατόμων να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα ή και αιμορροΐδες, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί εγγύηση αποφυγής της αιμορροΐδοπάθειας. Επίσης, λόγω της πίεσης που ασκείται στην περιοχή του ορθού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ευνοείται η ανάπτυξη αιμορροΐδων σε έγκυες γυναίκες, οι οποίες ωστόσο στην πλειοψηφία τους υποχωρούν μετά τον τοκετό.