Οι κήλες αποτελούν προεξοχές τμήματος οργάνου ή λιπώδους ιστού μέσω εξασθενημένων περιοχών του κοιλιακού τοιχώματος. Η μηρoκήλη, συγκεκριμένα, είναι ένας τύπος κήλης που αναπτύσσεται στη μηροβουβωνική χώρα, και πιο συγκεκριμένα στο μηριαίο δακτύλιο, κάτω από το βουβωνικό πόρο και το βουβωνικό σύνδεσμο. Η συγκεκριμένη μορφή κήλης προκύπτει όταν ένα τμήμα των ενδοκοιλιακών οργάνων προεξέχει μέσω ενός αδύναμου σημείου του μηριαίου δακτυλίου. Η μηροκήλη μπορεί να γίνει εμφανής αμφοτερόπλευρα, είτε στη δεξιά είτε στην αριστερή πλευρά του σώματος, συνεπώς γίνεται λόγος για  δεξιά ή αριστερή μηροκήλη αντίστοιχα. Οι μηροκήλες είναι πιο συχνές στις γυναίκες, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10-15% όλων των περιπτώσεων της συγκεκριμένης μορφής κήλης, με αναλογία γυναικών προς άντρες 3 προς 1. Αν και είναι λιγότερο διαδεδομένες από τις βουβωνοκήλες, οι μηροκήλες μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές εάν αφεθούν χωρίς θεραπεία.

Μηροκήλη: Αίτια

Η υποκείμενη αιτία της ανάπτυξης μηροκήλης είναι συνήθως πολυπαραγοντική. Μία εκ των βασικότερων είναι η ύπαρξη ενός αδύναμου σημείου στο κοιλιακό τοίχωμα. Μια φυσική αδυναμία ή ελάττωμα στο μηριαίο δακτύλιο μπορεί να υπάρχει από τη γέννηση, καθιστώντας ορισμένα άτομα πιο επιρρεπή στην εμφάνιση μηροκήλης με την πάροδο του χρόνου. Αυτή η συγγενής αδυναμία μπορεί να επιδεινωθεί από την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση λόγω παραγόντων όπως η παχυσαρκία, ο χρόνιος βήχας, η παρατεταμένη δυσκοιλιότητα ή η άρση βαρέων αντικειμένων. Παράλληλα, πρόσθετοι παράγοντες μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μηροκήλης. Αυτοί περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, το γυναικείο φύλο, την εγκυμοσύνη και το ιατρικό ιστορικό προηγούμενων επεμβάσεων στην κοιλιά.

Συμπτώματα μηροκήλης

Η κλινική εικόνα της μηροκήλης μπορεί να ποικίλλει, αλλά τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνουν την ύπαρξη ενός ψηλαφητού ογκιδίου στη βουβωνική χώρα και την εμφάνιση πόνου ή δυσφορίας. Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες ενδείξεις ύπαρξης μηροκήλης είναι η εμφάνιση ενός μαλακού, ψηλαφητού εξογκώματος στη βουβωνική χώρα ή στην άνω περιοχή του μηρού. Αυτό το εξόγκωμα μπορεί να γίνει πιο εμφανές κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση, όπως ο βήχας ή το τέντωμα. Οι ασθενείς με μηροκήλη επίσης βιώνουν συχνά πόνο ή ενόχληση στη βουβωνική χώρα, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί από τη σωματική δραστηριότητα. Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός και μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα βάρους ή τραβήγματος.

Επιπλοκές μηροκήλης

Η πιο κοινή επιπλοκή σχεδόν σε όλα τα περιστατικά κηλών είναι η περίσφιξη. Η περίσφιξη αφορά την παγίδευση του περιεχομένου της κήλης, δηλαδή του ενδοκοιλιακού οργάνου ή του ιστού, στο στενό στόμιο της κήλης. Σε αυτή την περίπτωση, εκδηλώνεται έντονος πόνος στην περιοχή εντόπισης της κήλης, ερυθρότητα και διόγκωση, ενώ στη συνέχεια εκδηλώνονται συμπτώματα που σχετίζονται με την απόφραξη του εντέρου, όπως διάταση της κοιλιάς, ναυτία και έμετος. Η κατάσταση αυτή, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα χειρουργικά, μπορεί να αποκόψει την παροχή αίματος στο περιεχόμενο της κήλης και κατά συνέπεια να προκαλέσει ισχαιμία και νέκρωση του εγκλωβισμένου ενδοκοιλιακού οργάνου.

Μηροκήλη: Θεραπεία

Η θεραπευτική προσέγγιση σε περίπτωση μηροκήλης ή κάθε άλλης μορφής κήλης είναι στην πλειοψηφία της χειρουργική. Αυτό συμβαίνει καθώς δεν υπάρχει πιθανότητα το περιεχόμενο της κήλης να επανέλθει στην αρχική του θέση από μόνο του. Συνεπώς, η χειρουργική επέμβαση είναι η οριστική θεραπεία για τις μηροκήλες και συνιστάται στους περισσότερους ασθενείς, ιδιαίτερα σε αυτούς που παρουσιάζουν συμπτώματα ή διατρέχουν κίνδυνο επιπλοκών. Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει την επαναφορά του περιεχομένου της κήλης στην κοιλιακή κοιλότητα και την ενίσχυση του εξασθενημένου κοιλιακού τοιχώματος με ειδικό συνθετικό πλέγμα. Η επέμβαση αυτή, όπως και οι περισσότερες επεμβάσεις κηλών, πλέον πραγματοποιείται στην πλειοψηφία των περιπτώσεων λαπαροσκοπικά. Αυτό συμβαίνει καθώς η ελάχιστα επεμβατική φύση της λαπαροσκοπικής τεχνικής προσφέρει σημαντικά μετεγχειρητικά πλεονεκτήματα στους ασθενείς, όπως μείωση του μετεγχειρητικού πόνου και του χρόνου ανάρρωσης αλλά και ένα άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, καθώς οι τομές είναι πολύ μικρού μεγέθους.

Η μηροκήλη είναι ένας λιγότερο συχνός αλλά σημαντικός τύπος κήλης στην κοιλιακή χώρα που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Η κατανόηση των αιτιών, των συμπτωμάτων, των επιπλοκών και των διαθέσιμων θεραπευτικών επιλογών είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη διαχείριση. Η χειρουργική επέμβαση είναι γενικά η προτιμώμενη προσέγγιση για την πρόληψη πιθανών επιπλοκών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα, που απαρτίζουν την ομάδα του Colon Rectal, αντιμετωπίζουν χειρουργικά πλήθος περιστατικών μηροκήλης, με σκοπό τη βελτίωση των συμπτωμάτων κάθε ασθενούς.