Λαπαροσκοπική Κολεκτομή & Πλεονεκτήματα

Η κολεκτομή αποτελεί μια μορφή χειρουργικής επέμβασης για την αφαίρεση τμήματος ή ολόκληρου του παχέος εντέρου. Η συγκεκριμένη επέμβαση ενδείκνυται για τη χειρουργική αντιμετώπιση ενός ευρέος φάσματος καλοήθων, αλλά και καρκινικών παθήσεων του παχέος εντέρου. Υπάρχουν δύο τρόποι πραγματοποίησης της επέμβασης, το ανοιχτό χειρουργείο και η λαπαροσκοπική κολεκτομή. Η μέθοδος της λαπαροσκοπικής κολεκτομής προτιμάται ευρέως εξαιτίας της ελάχιστα επεμβατικής φύσης της και της βελτιωμένης μετεγχειρητικής αποκατάστασης που προσφέρει.

Ποιες παθήσεις αντιμετωπίζονται με λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για πλήθος διαφορετικών παθήσεων του παχέος εντέρου. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν παθήσεις που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με φαρμακευτική αγωγή, ενώ παράλληλα αποτελεί τη θεραπεία εκλογής για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η αφαίρεση του προσβεβλημένου τμήματος βοηθά να διασφαλιστεί η ορθή λειτουργία του υπόλοιπου γαστρεντερικού σωλήνα.

Στις καλοήθεις, δηλαδή μη καρκινικές παθήσεις που αντιμετωπίζονται με κολεκτομή είναι η ανεξέλεγκτη αιμορραγία ή η δυσκινητικότητα του εντέρου, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα, η απόφραξη του εντέρου, η εκκολπωματίτιδα και η πρόπτωση ορθού.

Στις καρκινικές παθήσεις ή προκαρκινωματώδεις καταστάσεις που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης με κολεκτομή συγκαταλέγονται οι μεγάλου μεγέθους πολύποδες που δεν επιδέχονται κολονοσκοπική εκτομή, ο καρκίνος του παχέος εντέρου και σύνδρομα κληρονομικού καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως η οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση.

Λαπαροσκοπική κολεκτομή

Πώς πραγματοποιείται η λαπαροσκόπηση παχέος εντέρου;

Η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι πλέον η τυπική θεραπεία εκλογής έναντι του ανοιχτού χειρουργείου. Η λαπαροσκόπηση παχέος εντέρου αποτελεί μια μορφή ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής τεχνικής, η οποία περιλαμβάνει τη χρήση λαπαροσκοπίου και την πραγματοποίηση αρκετών μικροσκοπικού μεγέθους τομών στην κοιλιακή χώρα. Το λαπαροσκόπιο, ένα μακρόστενο όργανο όμοιο με λεπτό σωλήνα εισάγεται μέσω μίας από τις τομές. Το όργανο αυτό διαθέτει μια μικρού μεγέθους κάμερα και μια πηγή φωτός στο άκρο του. Αυτό προσφέρει στο χειρουργό την απαραίτητη ορατότητα στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας, ώστε να πραγματοποιήσει την επέμβαση εξ’αποστάσεως. Η εικόνα προβάλλεται σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας, η οποία επιτρέπει στο χειρουργό να αξιολογεί τους χειρισμούς του.

Ειδικά χειρουργικά εργαλεία εισάγονται από τις άλλες τομές, ώστε να αποκοπεί το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου από τους περιβάλλοντες ιστούς. Στη συνέχεια, το παχύ έντερο απομακρύνεται μέσω μιας μικρής τομής στην κοιλιά. Αφού αφαιρεθεί το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου, τα υπόλοιπα τμήματα του οργάνου συνδέονται μεταξύ τους. Αν αφαιρεθεί μεγάλο μέρος του παχέος εντέρου και η επανένωση δεν είναι εφικτή, δημιουργείται ένα άνοιγμα στο εξωτερικό του σώματος από το οποίο εξέρχονται τα κόπρανα και συλλέγονται σε ειδική σακούλα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται κολοστομία. Σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί αφαίρεση τόσο του παχέος εντέρου όσο και του ορθού, ο χειρουργός μπορεί να ενώσει ένα τμήμα του λεπτού εντέρου με τον πρωκτό, μια διαδικασία που ονομάζεται ειλεοπρωκτική αναστόμωση.

Σε περίπτωση κολεκτομής για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, πραγματοποιείται εκτομή του τμήματος του παχέος εντέρου στο οποίο εντοπίζεται ο όγκος, και ταυτόχρονα πραγματοποιείται εκτεταμένος λεμφαδενικός καθαρισμός. Έτσι, παρέχεται η δυνατότητα επίτευξης του βέλτιστου ογκολογικού αποτελέσματος, το οποίο προσφέρει στον ασθενή τα μέγιστα ποσοστά ίασης.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η λαπαροσκοπική κολεκτομή;

Η λαπαροσκοπική κολεκτομή συνιστά μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική τεχνική αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρου του παχέος εντέρου, χωρίς να απαιτείται η διενέργεια τομών μεγάλου μεγέθους. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η μείωση τόσο του χρόνου παραμονής στο νοσοκομείο έπειτα από την επέμβαση όσο και του μετεγχειρητικού πόνου. Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει ταχύτερα στις καθημερινές του δραστηριότητες και στην κατανάλωση στερεών τροφών. Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια κιόλας ημέρα, ενώ το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο λόγω του μικρού μεγέθους των τομών. Τέλος, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών μετά την επέμβαση, όπως αιμορραγία ή μετεγχειρητική κήλη.