Ραγάδα πρωκτού θεραπεία με λέιζερ: Διαδικασία & Οφέλη

Μια ραγάδα πρωκτού αποτελεί μια μικρή πληγή ή σχισμή στο βλεννογόνο του πρωκτού που επενδύει εξωτερικά το πρωκτικό άνοιγμα. Η πάθηση αυτή είναι αρκετά δυσάρεστη, καθώς μπορεί να προκαλέσει κνησμό, πόνο και αιμορραγία, κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Προκαλείται εξαιτίας κάποιου τραυματισμού στην περιοχή, πολλές φορές εξαιτίας της διέλευσης σκληρών κοπράνων. Η χρόνια δυσκοιλιότητα, η διάρροια, φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος του Crohn αυξάνουν την πιθανότητα εκδήλωσης της πάθησης. Η παρουσία της πληγής και ο πόνος που προκαλεί σε αρκετές περιπτώσεις προκαλούν σύσπαση του μυός του πρωκτικού σφιγκτήρα, γεγονός που αναστέλλει την επούλωση της ραγάδας. Η ραγάδα πρωκτού θεραπεύεται αποτελεσματικά με την εφαρμογή λέιζερ, μια θεραπεία που αποτελεί πλέον την ενδεδειγμένη και πιο αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης της πάθησης.

Ραγάδα πρωκτού λέιζερ

dental laser and special tip for surgical procedures

Ραγάδα Πρωκτού: Κλινική εικόνα, συμπτώματα & διάγνωση

Οι πρωκτικές ραγάδες μπορούν να επεκταθούν προς δύο πλευρές. Είτε ανοδικά, πλήττοντας τον κάτω βλεννογόνο του ορθού, είτε καθοδικά, οδηγώντας στην εκδήλωση μιας διογκωμένης λοίμωξης του δέρματος στο άκρο του πρωκτού. Μια ραγάδα πρωκτού μπορεί να επουλωθεί από μόνη της σε διάστημα 4-6 εβδομάδων. Σε περίπτωση που δεν επουλωθεί εντός 2 μηνών, οι ασθενείς καλούνται να επισκεφτούν αμέσως το γιατρό και μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την οριστική αντιμετώπιση της πάθησης.

Η συγκεκριμένη πάθηση προκύπτει αρκετά συχνά σε μικρά βρέφη, καθώς σε αυτή την ηλικία τα κόπρανα πολλές φορές έχουν σκληρή σύσταση, αλλά γενικά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν έντονο πόνο κατά την κένωση ή κατά τις κινήσεις του εντέρου, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετές ώρες μετά, αιμορραγία, κνησμό, ερεθισμό και δυσφορία γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Αρκετοί ασθενείς μπορεί να παρατηρήσουν επίσης μια ρωγμή ή σκίσιμο γύρω από το δέρμα της πρωκτικής περιοχής. Η διάγνωση της ραγάδας πρωκτού πραγματοποιείται μέσω κλινικής εξέτασης στην περιοχή του πρωκτού, αλλά και με ψηφιακές μεθόδους όπως η ψηφιακή εξέταση ορθού και η πρωκτοσκόπηση.

Θεραπευτική αντιμετώπιση για μια ραγάδα πρωκτού με λέιζερ

Μια ραγάδα πρωκτού μπορεί να αντιμετωπιστεί αρχικά με συντηρητικά μέτρα. Αυτά περιλαμβάνουν την αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες με πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών και κατανάλωση άφθονης ποσότητας νερού, ενώ συστήνεται η αποφυγή του αλκοόλ. Ενδείκνυται η εφαρμογή τοπικών αλοιφών και η χορήγηση φαρμάκων, η αποφυγή της παραμονής στην τουαλέτα για αρκετή ώρα και η σωματική άσκηση.

Η πιο αποτελεσματική θεραπευτική μέθοδος για τη ραγάδα πρωκτού είναι η χειρουργική επέμβαση, στην οποία καταφεύγουν οι ασθενείς σε περίπτωση που αποτύχουν οι συντηρητικές μέθοδοι αντιμετώπισης. Οι χειρουργικές τεχνικές περιλαμβάνουν την κλασική χειρουργική επέμβαση με πλάγια έσω σφιγκτηροτομή, ή τη νεότερη κι ανώδυνη μέθοδο όπου η ραγάδα πρωκτού αντιμετωπίζεται με τη χρήση λέιζερ.

Η χειρουργική θεραπεία ραγάδας πρωκτού με λέιζερ αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για οριστική ίαση της πάθησης, την οποία εφαρμόζουν επιτυχώς οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα. Η θεραπεία της ραγάδας πρωκτού με τη χρήση λέιζερ είναι μια από τις σημαντικές μεθόδους. Η συγκεκριμένη μέθοδος προτιμάται καθώς μέσω της ειδικής ίνας λέιζερ πραγματοποιείται καθαρισμός της ραγάδας και ανακουφίζονται αποτελεσματικά τα συμπτώματα, χωρίς να τραυματίζεται ο μυς του πρωκτικού σφιγκτήρα.

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η θεραπεία ραγάδας πρωκτού με λέιζερ περιλαμβάνουν γρηγορότερη ανάρρωση, σαφώς μειωμένο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες από την επόμενη κιόλας ημέρα. Λαμβάνει εξιτήριο την ίδια ημέρα, ενώ δεν χρειάζεται να ακολουθήσει συγκεκριμένη διατροφή μετά την επέμβαση, ούτε να υποβληθεί σε τακτική ιατρική παρακολούθηση. Η θεραπεία ραγάδας πρωκτού με λέιζερ μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς όλων των ηλικιακών ομάδων. Σε προχωρημένες περιπτώσεις, που εκδηλώνεται σπασμός του μυ του πρωκτικού σφιγκτήρα, ενδείκνυται η πραγματοποίηση πλάγιας έσω σφιγκτηροτομής σε συνδυασμό με λέιζερ θεραπεία, για την ανακούφιση των επώδυνων συμπτωμάτων.