Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αφορά το σχηματισμό κακοηθειών, δηλαδή καρκινικών όγκων στο εσωτερικό του παχέος εντέρου ή του ορθού, και αποτελεί μια από τις πιο συχνές σε εμφάνιση μορφές καρκίνου. Τα αίτια του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι πολύπλοκα. Υπάρχουν όμως τρόποι να μειωθεί ο κίνδυνος, ώστε ο καρκίνος του παχέος εντέρου να λάβει έγκαιρη και σωστή πρόληψη. Αν και δεν υπάρχει αποδεδειγμένος τρόπος για την πλήρη πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, ο κάθε άνθρωπος στην πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι σε θέση να μειώσει τον κίνδυνο. Υπάρχουν ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να υιοθετηθούν προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης της πάθησης, όπως ο έλεγχος και η ορθή διαχείριση των παραγόντων κινδύνου.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, και είναι δύσκολο να ρυθμιστούν. Οι αναπόφευκτοι παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό πολυπόδων ή καρκίνου του παχέος εντέρου, η διάγνωση με σύνδρομο Lynch ή οικογενούς αδενωματώδους πολυποδίασης αλλά και οι φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου, όπως η ελκώδης κολίτιδα ή η νόσος του Crohn. Σε αυτές τις περιπτώσεις, κρίνεται επιτακτικός ο προσυμπτωματικός έλεγχος σε νεαρή ηλικία, προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η στοχευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προσυμπτωματικός έλεγχος για την πρόληψη του καρκίνου στο παχύ έντερο

Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος για καρκίνο του παχέος εντέρου, είναι σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να εστιάζει στην πρόληψη όσο το δυνατόν νωρίτερα και να ξεκινήσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο με κολονοσκόπηση στη συνιστώμενη ηλικία. Για άτομα με μέσο κίνδυνο, συνιστάται η έναρξη του προτεινόμενου προγράμματος προσυμπτωματικού ελέγχου στην ηλικία των 45 ετών. Ωστόσο, τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο θα πρέπει να υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο πριν την ηλικία των 45 ετών, ώστε να προληφθούν απειλητικές για την υγεία καταστάσεις.

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του παχέος εντέρου ξεκινούν ως προκαρκινικοί πολύποδες, δηλαδή μη φυσιολογικές αναπτύξεις στο παχύ έντερο ή το ορθό. Τέτοιοι πολύποδες μπορεί να υπάρχουν στο παχύ έντερο για χρόνια πριν αναπτυχθεί διηθητικός καρκίνος. Μπορεί να μην προκαλούν κανένα σύμπτωμα, ειδικά στα πρώτα στάδια της πάθησης. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου του παχέος εντέρου με κολονοσκόπηση συμβάλλει στον εντοπισμό των προκαρκινικών πολυπόδων, ώστε να αφαιρεθούν πριν μετατραπούν σε καρκίνο. Κατά συνέπεια, η αφαίρεσή τους μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος μπορεί επίσης να εντοπίσει τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε πρώιμα στάδια, όταν οι θεραπείες είναι πιο πιθανό να είναι επιτυχείς.

Πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου: Αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση άφθονων φυτικών ινών και ο περιορισμός του κόκκινου και του επεξεργασμένου κρέατος αλλά και των λιπαρών τροφών έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Τα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορεί να συνδράμουν στην πρόληψη του καρκίνου. Μάλιστα, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των υγιών και ανθυγιεινών βακτηρίων στο έντερο. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας.

Πρόληψη καρκίνου του παχέος εντέρου: Μεταβολές στον τρόπο ζωής

Ορισμένες συνήθειες μπορεί να λειτουργήσουν ωφέλιμα ώστε ο καρκίνος του παχέος εντέρου να λάβει έγκαιρη πρόληψη. Πιο συγκεκριμένα, η τακτική άσκηση ωφελεί την καρδιά και τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους. Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου. 30 λεπτά μέτριας άσκησης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι αρκετά, ώστε να προληφθεί ο κίνδυνος εμφάνισης κακοήθειας στο παχύ έντερο. Γνωρίζοντας πως το αυξημένο σωματικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης από καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού, η υγιεινή διατροφή και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μπορούν να λειτουργήσουν ως ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης.

Ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η κατανάλωση αλκοόλ έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, γι’αυτό συνιστάται ο περιορισμός του σε φυσιολογικά επίπεδα. Ταυτόχρονα με τον περιορισμό του αλκοόλ, η διακοπή του καπνίσματος αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης, καθώς τα άτομα που καπνίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου ή του ορθού.

Γενικότερα, όσον αφορά τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά και κάθε μορφής καρκίνου, η πρόληψη αποτελεί πάντα την καλύτερη θεραπεία. Παράλληλα, η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου προτού εξαπλωθεί συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχή αντιμετώπιση της νόσου. Οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, σε περίπτωση που αυτός ανευρεθεί. Η χειρουργική επέμβαση με λαπαροσκοπική κολεκτομή, κατά την οποία αφαιρείται το πάσχον τμήμα του παχέος εντέρου που περιέχει τον όγκο, συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση των ποσοστών επιβίωσης του ογκολογικού ασθενούς.