Οι κήλες συνιστούν μια αρκετά διαδεδομένη πάθηση που επηρεάζει άτομα κάθε ηλικίας και φύλου. Εμφανίζονται όταν ένα όργανο ή λιπώδης ιστός προεξέχει μέσα από ένα αδύναμο σημείο ή ρήξη στον περιβάλλοντα μυ ή συνδετικό ιστό. Αν και οι κήλες μπορούν να αναπτυχθούν σε διάφορες περιοχές του σώματος, οι πιο συνηθισμένοι τύποι κηλών είναι η βουβωνοκήλη, η μηροκήλη, η ομφαλοκήλη, η διαφραγματοκήλη και η μετεγχειρητική κήλη. Η κατανόηση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με κάθε τύπο κήλης είναι ζωτικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπεία. Οι κήλες μπορούν να εκδηλωθούν χωρίς να προκαλέσουν αρχικά έντονα συμπτώματα, ωστόσο με την πάροδο του χρόνου είναι πιθανό να πυροδοτήσουν έντονη συμπτωματολογία.
Κήλες στη βουβωνική χώρα και συμπτώματα που προκαλούν
Η πιο συχνή σε εμφάνιση μορφή κήλης είναι η βουβωνοκήλη, η οποία αναπτύσσεται στη βουβωνική χώρα. Οι βουβωνοκήλες αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% όλων των περιπτώσεων κήλης, και είναι πιο διαδεδομένες στους άνδρες. Τα συμπτώματα μιας βουβωνοκήλης μπορεί να περιλαμβάνουν αρχικά ένα ορατό ή ψηλαφητό εξόγκωμα στη βουβωνική χώρα ή το όσχεο. Αυτό το εξόγκωμα συχνά γίνεται πιο έντονο όταν ο ασθενής στέκεται όρθιος ή τεντώνεται και μπορεί να εξαφανιστεί όταν ξαπλώνει. Οι ασθενείς με βουβωνοκήλη μπορεί επίσης να εμφανίσουν πόνο ή ενόχληση στη βουβωνική χώρα, ο οποίος μπορεί να επιδεινωθεί με τη σωματική δραστηριότητα, την άρση βαριών αντικειμένων ή την παρατεταμένη ορθοστασία. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αισθανθούν τέλος μια αίσθηση πίεσης ή βάρους στη βουβωνική χώρα.
Στις κήλες που αναπτύσσονται στη βουβωνική χώρα και προκαλούν ενοχλητικά συμπτώματα εντάσσονται και οι μηροκήλες. Οι μηροκήλες είναι λιγότερο συχνές από τις βουβωνοκήλες και επηρεάζουν κυρίως το γυναικείο πληθυσμό. Εμφανίζονται όταν το κοιλιακό περιεχόμενο προβάλλει μέσα από το μηριαίο κανάλι, ένα στενό πέρασμα κοντά στη βουβωνική χώρα. Η μηροκήλη εκδηλώνεται αρχικά με το σχηματισμό ενός εξογκώματος στο άνω μέρος του μηρού ή της βουβωνικής χώρας. Το εξόγκωμα αυτό μπορεί να είναι ορατό ή ψηλαφητό στην περιοχή όπου ο μηρός συναντά τη βουβωνική χώρα. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να αισθανθούν πόνο ή ενόχληση στη βουβωνική χώρα ή στο άνω μέρος του μηρού, που μπορεί να επιδεινωθεί με τη σωματική δραστηριότητα ή την καταπόνηση.
Συμπτώματα ομφαλοκήλης
Η ομφαλοκήλη αναπτύσσεται συνήθως σε βρέφη, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και στους ενήλικες. Η μορφή κήλης αυτή εμφανίζεται ως συνέπεια της προβολής τμήματος του λιπώδους ιστού ή του εντέρου μέσω ενός αδύναμου σημείου των μυών κοντά στον ομφαλό. Τα συμπτώματα της ομφαλοκήλης περιλαμβάνουν αρχικά την εμφάνιση ενός μαλακού εξογκώματος ή οιδήματος κοντά στον αφαλό. Το εξόγκωμα μπορεί να είναι πιο αισθητό όταν ο ασθενής κλαίει, βήχει ή καταπονείται. Αν και οι ομφαλοκήλες είναι τυπικά ανώδυνες, μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση, ειδικά εάν η κήλη γίνει μεγαλύτερη ή περισφιχθεί. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η περιοχή της κήλης μπορεί να παρουσιάζει ερυθρότητα ή ευαισθησία στην αφή, υποδηλώνοντας μια πιθανή επιπλοκή.
Συμπτώματα διαφραγματοκήλης
Οι διαφραγματοκήλες εμφανίζονται στο εσωτερικό της κοιλιακής χώρας, σε περίπτωση που μέρος του στομάχου προβάλλει στην κοιλότητα του θώρακα μέσω του διαφράγματος. Οι κήλες αυτές προκαλούν συνήθως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ) η οποία εκδηλώνεται με ενοχλητικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα δηλαδή που βιώνει ο ασθενής δε σχετίζονται με την ίδια την κήλη, αλλά με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που η κήλη προκαλεί. Μερικά από τα συμπτώματα που εκδηλώνονται είναι η καούρα, η αναγωγή οξέος από το στομάχι, η δυσκολία στην κατάποση, το φαγητό ή την πέψη, το φούσκωμα, η ναυτία και οι όξινες ερυγές. Μπορεί να εκδηλωθεί επίσης πόνος στο στήθος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αισθητός μετά τα γεύματα ή όταν ο ασθενής ξαπλώνει.
Μετεγχειρητικές κήλες και συμπτώματα
Οι μετεγχειρητικές κήλες αναπτύσσονται στο σημείο προηγούμενης χειρουργικής τομής και εκδηλώνονται με ενοχλητικά συμπτώματα. Εμφανίζονται όταν οι κοιλιακοί ιστοί προεξέχουν μέσα από ένα αδύναμο σημείο του κοιλιακού τοιχώματος. Τα συμπτώματα μιας μετεγχειρητικής κήλης περιλαμβάνουν αρχικά την εμφάνιση ενός εξογκώματος ή οιδήματος στο σημείο της χειρουργικής επέμβασης. Το εξόγκωμα μπορεί να εμφανιστεί κοντά στην ουλή και μπορεί να γίνει πιο εμφανές σε περιπτώσεις παρατεταμένης ορθοστασίας ή καταπόνησης. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να αισθανθούν πόνο στο σημείο της κήλης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια σωματικών δραστηριοτήτων ή όταν σηκώνουν βαριά αντικείμενα.
Κήλες και ανησυχητικά συμπτώματα
Η αναγνώριση των συμπτωμάτων που σχετίζονται με διαφορετικούς τύπους κήλης είναι απαραίτητη για την έγκαιρη ανίχνευση και την κατάλληλη διαχείριση. Οι κήλες παρουσιάζονται με χαρακτηριστικά συμπτώματα, τα οποία σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να είναι ανησυχητικά και να υποδηλώνουν επιπλοκές όπως η απόφραξη ή η περίσφιξη του οργάνου που προβάλλει μέσω της κήλης. Η περίσφιξη του σπλάχνου αποτελεί επείγουσα ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση χειρουργική επέμβαση. Η επείγουσα χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη καθώς η περίσφιξη μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή του ασθενούς επιπλοκές, όπως η διατάραξη της κυκλοφορίας του εντερικού περιεχομένου με αποτέλεσμα τον αποφρακτικό ειλεό ή τη διαταραχή της αιμάτωσης του οργάνου που είναι πιθανό να οδηγήσει σε ισχαιμία κι έπειτα νέκρωση αυτού. Συνεπώς, η έγκυρη διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία κρίνεται επιτακτική.
Οι περισσότερες κήλες αντιμετωπίζονται χειρουργικά, καθώς η συντηρητική αντιμετώπιση δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστικά αποτελέσματα. Οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα εφαρμόζουν στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τη λαπαροσκοπική, ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση για την αντιμετώπιση κάθε είδους κηλών. Έτσι, εφαρμόζεται με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας η λαπαροσκοπική επέμβαση βουβωνοκήλης, η λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης αλλά και το ανοιχτό χειρουργείο, εάν οι ανάγκες της περίπτωσης δεν επιτρέπουν τη λαπαροσκόπηση.