Μετεγχειρητική Κήλη: Αίτια, Συμπτώματα & Τρόποι Αντιμετώπισης

Αφού κάποιος υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, ο μυς που συγκρατείται με ράμματα μπορεί να εξασθενήσει με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ελάττωμα στο κοιλιακό τοίχωμα. Αυτή η κατάσταση ορισμένες φορές ωθεί τους ιστούς ή τα ενδοκοιλιακά όργανα να προβάλλουν μέσα από αυτό το ελάττωμα, δημιουργώντας μια ορατή διόγκωση. Η συγκεκριμένη κατάσταση ορίζεται ως μετεγχειρητική κήλη, και αποτελεί μια κοινή επιπλοκή έπειτα από κάποια χειρουργική επέμβαση.

Μετεγχειρητική κήλη

Αιτίες εμφάνισης μετεγχειρητικής κήλης

Η πρωταρχική αιτία εμφάνισης μιας μετεγχειρητικής κήλης είναι η διαμόρφωση ενός ελαττώματος στο κοιλιακό τοίχωμα στο σημείο όπου εντοπίζεται η τομή από μια προηγούμενη επέμβαση στην κοιλιά. Άλλες κοινές αιτίες περιλαμβάνουν καταστάσεις και δραστηριότητες που καταπονούν ή αποδυναμώνουν το κοιλιακό τοίχωμα, όπως το υπερβολικό σωματικό βάρος ή η παχυσαρκία, το κάπνισμα, η άρση βαρέων αντικειμένων ή η βαριά χειρωνακτική εργασία, ο διαβήτης, η πρόσληψη φαρμάκων που αποδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα όπως τα φάρμακα χημειοθεραπείας. Παράλληλα, η πρόωρη έναρξη σωματικής δραστηριότητας προτού επουλωθεί επαρκώς το τραύμα της τομής, η ανεπαρκής μέθοδος συρραφής της τομής, η εγκυμοσύνη και η προχωρημένη ηλικία αυξάνουν τις πιθανότητες ώστε να αναπτυχθεί μια μετεγχειρητική κήλη.

Μετεγχειρητική Κήλη: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα μιας μετεγχειρητικής κήλης περιλαμβάνουν την εμφάνιση ενός ορατού εξογκώματος στην πάσχουσα περιοχή, την εκδήλωση πόνου που κυμαίνεται από ήπιος έως έντονος ειδικά όταν ο ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή σηκώνει βαριά αντικείμενα, ενώ μπορεί να εκδηλωθεί φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα. Οι περισσότερες μετεγχειρητικές κήλες δεν είναι σοβαρές. Ωστόσο, ενδέχεται να αυξηθούν σε μέγεθος με την πάροδο του χρόνου και να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές. Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να διακοπεί η παροχή αίματος στον κοιλιακό ιστό ή τα ενδοκοιλιακά όργανα που προεξέχουν μέσω της κήλης. Η κατάσταση αυτή αποτελεί επείγουσα ιατρική περίπτωση και αντιμετωπίζεται άμεσα με χειρουργική επέμβαση.

Θεραπεία μετεγχειρητικής κήλης

Η θεραπεία για μια μετεγχειρητική κήλη μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την κάθε μεμονωμένη περίπτωση. Διαμορφώνεται ανάλογα με τη συνολική υγεία ενός ατόμου, τη θέση και τη σοβαρότητα της κήλης και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας του ατόμου. Στην πλειοψηφία ωστόσο μια μετεγχειρητική κήλη χρήζει χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της συγκεκριμένης μορφής κήλης μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους, είτε με ανοιχτό χειρουργείο είτε με λαπαροσκοπική επέμβαση μετεγχειρητικής κήλης.

Στην περίπτωση ανοιχτού χειρουργείου, πραγματοποιείται μια τομή μεγάλου μεγέθους στην κοιλιακή χώρα ώστε ο ιστός και τα ενδοκοιλιακά όργανα που προεξέχουν να τοποθετηθούν πίσω στην αρχική τους θέση. Σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να τοποθετηθεί ένα ειδικό πλέγμα από συνθετικό υλικό πάνω από την εξασθενημένη περιοχή για να ενισχύσει το κοιλιακό τοίχωμα, το οποίο μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της κήλης.

Στη λαπαροσκοπική επέμβαση μετεγχειρητικής κήλης οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα πραγματοποιούν αρκετές μικρές τομές στην κοιλιά κι έπειτα μέσω μίας από αυτές τις τομές εισάγουν το λαπαροσκόπιο, έναν μικροσκοπικό σωλήνα με μια κάμερα συνδεδεμένη στο άκρο του. Αυτό επιτρέπει την παρακολούθηση του εσωτερικού της κοιλιάς σε μια οθόνη υψηλής ευκρίνειας ώστε να πραγματοποιηθεί η χειρουργική επέμβαση από απόσταση, χωρίς να απαιτούνται μεγάλες τομές. Μετά την αποκατάσταση της κήλης και της βλάβης στο κοιλιακό τοίχωμα, τοποθετείται ειδικό συνθετικό πλέγμα στο σημείο που παρουσιάζεται ελάττωμα στο κοιλιακό τοίχωμα για την ενίσχυσή του.