Ομφαλοκήλη: Αίτια, Συμπτώματα & Θεραπεία

Η ομφαλοκήλη είναι ένα μαλακό εξόγκωμα στο δέρμα κάτω ή γύρω από τον ομφαλό. Προκύπτει όταν ιστός από το έντερο προεξέχει μέσα από ένα αδύναμο σημείο στο μυικό τοίχωμα γύρω από τον ομφαλό. Οι ομφαλοκήλες είναι σε μεγάλο ποσοστό συγγενείς, δηλαδή παρούσες από τη στιγμή της γέννησης σε περίπτωση που ο ομφαλός δεν κλείσει σωστά και συχνά εξαφανίζονται καθώς το βρέφος μεγαλώνει. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί και σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή ενήλικες εξαιτίας της διάτασης κάποιου σημείου γύρω από τον ομφαλό.

Ομφαλοκήλη

Αιτίες εμφάνισης ομφαλοκήλης

Μια ομφαλοκήλη μπορεί να είναι παρούσα από τη στιγμή της γέννησης, σε περίπτωση μη ορθής σύγκλεισης του ομφαλού, και συνήθως υποχωρεί από μόνη της μέσα στο πρώτο έτος ζωής του βρέφους. Στους ενήλικες, η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης προκαλεί διάταση του κοιλιακού τοιχώματος και κίνδυνο ανάπτυξης ομφαλοκήλης. Στους παράγοντες αύξησης της ενδοκοιλιακής πίεσης συγκαταλέγονται οι διαδοχικές εγκυμοσύνες, η παχυσαρκία ή το υπερβολικό σωματικό βάρος. Παράλληλα, ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με ασκίτη (συσσώρευση ενδοκοιλιακού υγρού) ή έχουν υποβληθεί σε περιτοναϊκή κάθαρση έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης ομφαλοκήλης.

Ομφαλοκήλη: Συμπτώματα

Η ομφαλοκήλη τυπικά εμφανίζεται ως μια προεξοχή ή διόγκωση στην περιοχή του ομφαλού. Ο πόνος και η γαστρεντερική δυσφορία είναι άλλα πιθανά αλλά σπάνια εμφανιζόμενα συμπτώματα, ενώ η εκδήλωση ευαισθησίας αποτελεί κοινό σύμπτωμα. Η ομφαλοκήλη μικρού μεγέθους συχνά είναι ασυμπτωματική και μόνο μερικές φορές προκαλεί κάποιου βαθμού ενόχληση. Η περίσφιξη μιας ομφαλοκήλης αποτελεί μια κοινή επιπλοκή.

Συνήθως οι ασθενείς παρουσιάζουν μη αναγώγιμη ευαίσθητη ομφαλική διόγκωση και ενδείξεις εντερικής απόφραξης εάν στο περιεχόμενο της κήλης εντοπίζεται τμήμα του εντέρου. Οι ομφαλοκήλες παρουσιάζουν αυξημένες πιθανότητες περίσφιξης, δηλαδή παγίδευσης τμήματος του εντέρου μέσα στο περιεχόμενο της κήλης. Αυτή η κατάσταση προκαλεί έντονο κοιλιακό πόνο, πυρετό, ναυτία και εμετό και μπορεί να οδηγήσει σε ισχαιμία και νέκρωση, γι’αυτό χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης.

Θεραπεία ομφαλοκήλης

Η χειρουργική επέμβαση είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος αντιμετώπισης της ομφαλοκήλης. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι επέμβασης που χρησιμοποιούνται, το ανοιχτό χειρουργείο και η λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης, την οποία προτιμούν κι εφαρμόζουν στις περισσότερες περιπτώσεις οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα. Το ανοιχτό χειρουργείο για την αποκατάσταση της ομφαλοκήλης είναι η πιο κοινή χειρουργική θεραπεία της πάθησης. Σε μια ανοιχτή αποκατάσταση κήλης, γίνεται μια τομή κοντά στο σημείο της κήλης. Στη συνέχεια, ο χειρουργός επιδιορθώνει την κήλη επαναφέροντας το περιεχόμενο της κήλης στην αρχική του θέση κι έπειτα χρησιμοποιώντας ειδικό συνθετικό πλέγμα για να ενισχύσει το αδύναμο σημείο στο μυικό τοίχωμα.

Η λαπαροσκοπική επέμβαση ομφαλοκήλης πραγματοποιείται μέσω μιας σειράς από μικροσκοπικές τομές κοντά στο σημείο της κήλης. Στη συνέχεια, μέσω της μίας από τις τομές εισάγεται ένα εργαλείο με ενσωματωμένη κάμερα και φως στο άκρο του που ονομάζεται λαπαροσκόπιο. Το εργαλείο αυτό βοηθά τον χειρουργό να αποκτήσει ορατότητα στο εσωτερικό της πάσχουσας περιοχής, καθώς μεταφέρει την μεγεθυμένη εικόνα του εσωτερικού της κοιλιακής χώρας σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Έπειτα η κήλη επιδιορθώνεται και τοποθετείται ειδικό πλέγμα στο σημείο όπου εντοπίζεται η αδυναμία στο κοιλιακό τοίχωμα, για την ενίσχυση της περιοχής και την αποτροπή τυχόν επανεμφάνισης της κήλης.