Κονδυλώματα Πρωκτού: Αίτια, Συμπτώματα & Θεραπεία
Τα κονδυλώματα του πρωκτού προκαλούνται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), την πιο κοινή ίσως ανάμεσα στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Τα κονδυλώματα αναπτύσσονται συνήθως στο δέρμα της γεννητικής περιοχής, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσουν την περιοχή γύρω και μέσα στον πρωκτό. Εμφανίζονται αρχικά ως μικροσκοπικά εξογκώματα, συχνά τόσο μικρά όσο ένα κεφάλι καρφίτσας. Με την πάροδο του χρόνου ενδέχεται να αυξηθούν σημαντικά σε μέγεθος και να καλύψουν ολόκληρη την περιοχή του πρωκτού.
Τα κονδυλώματα πρωκτού προκαλούνται μέσω της σεξουαλικής επαφής, ενώ τα στελέχη του ιού HPV μπορεί να βρίσκονται σε λανθάνουσα κατάσταση για αρκετό χρονικό διάστημα και το άτομο να μη γνωρίζει ότι είναι φορέας. Συνήθως τα κονδυλώματα εμφανίζονται 6 μήνες μετά την προσβολή από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή γύρω από αυτά και του πρωκτικού δακτυλίου.
Αιτίες Εμφάνισης Κονδυλωμάτων Πρωκτού
Η αιτία εμφάνισης των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι η προσβολή από τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ο ιός αυτός μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής, εάν το άτομο είναι φορέας. Η σεξουαλική επαφή ωστόσο δεν είναι απαραίτητη για τη διάδοση της λοίμωξης, καθώς μπορεί να μεταδοθεί με τη δερματική επαφή. Η μετάδοση του HPV μπορεί να συμβεί ακόμα και αν τα κονδυλώματα δεν είναι ορατά.
Ο κίνδυνος εμφάνισης κονδυλωμάτων αυξάνεται σε περίπτωση που τα άτομα συνευρίσκονται με πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους ή έχουν ξεκινήσει τη σεξουαλική επαφή από πολύ μικρή ηλικία, αλλά και η παραμέληση τακτικών ελέγχων για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις, αλλά και η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος από κάποια ασθένεια ή φαρμακευτική αγωγή διευκολύνει σε πολλές περιπτώσεις τα κονδυλώματα πρωκτού να εμφανιστούν. Ορισμένοι τύποι HPV προκαλούν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και άλλοι μπορεί να οδηγήσουν σε καρκίνο, αλλά ο τύπος του HPV που προκαλεί κονδυλώματα του πρωκτού και των γεννητικών οργάνων δεν οδηγεί γενικά σε καρκίνο.
Κονδυλώματα Πρωκτού: Συμπτώματα
Τα κονδυλώματα του πρωκτού βρίσκονται μέσα και γύρω από την περιοχή του πρωκτού. Ξεκινούν ως μικρά εξογκώματα που μπορεί να μην είναι μεγαλύτερα από το κεφάλι μιας καρφίτσας. Αρχικά, μπορεί να είναι πολύ μικρά για να γίνουν αντιληπτά. Μπορούν να αναπτύξουν μια εμφάνιση που μοιάζει με κουνουπίδι καθώς μεγαλώνουν ή όταν πολλά συγκεντρώνονται μαζί. Τα κονδυλώματα του πρωκτού εμφανίζονται συχνά χωρίς πόνο ή ενόχληση. Άλλα συμπτώματα των κονδυλωμάτων του πρωκτού μπορεί να περιλαμβάνουν κνησμό στον πρωκτό ή τα γεννητικά όργανα, αιμορραγία ή έκκριση από τον πρωκτό.
Σπανιότερα συμπτώματα των κονδυλωμάτων πρωκτού είναι η εμφάνιση δυσπλασιών στον τράχηλο της μήτρας και το ουροποιητικό σύστημα, την εκδήλωση απόφραξης στον κόλπο και το ουροποιητικό σύστημα, αλλά και την εκδήλωση αυξημένων κολπικών εκκρίσεων στις γυναίκες. Παράλληλα, τα άτομα με κονδυλώματα στα γεννητικά όργανα ή τον πρωκτό μπορεί να πάσχουν από αγχώδεις και καταθλιπτικές διαταραχές.
Διάγνωση Κονδυλωμάτων Πρωκτού
Η διάγνωση των κονδυλωμάτων πρωκτού πραγματοποιείται με διεξοδική κλινική εξέταση, όπου γίνεται επισκόπηση του πρωκτικού σωλήνα. Στο γυναικείο πληθυσμό πραγματοποιείται επίσης πλήρη εξέταση της πυελικής περιοχής προς εύρεση άλλων μορφών κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων, σε συνδυασμό με κολποσκόπηση και διεξαγωγή τεστ Παπανικολάου.
Κονδυλώματα Πρωκτού: Θεραπεία
Η επιλογή της θεραπείας για τα κονδυλώματα πρωκτού που εφαρμόζουν οι Γενικοί Χειρουργοί ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα εξαρτάται από τον αριθμό και τη θέση των κονδυλωμάτων, την προτίμηση του ασθενούς και την κρίση του θεράποντος ιατρού. Η θεραπεία με φαρμακευτικές κρέμες είναι αρκετά διαδεδομένη, ωστόσο συνδέεται με φτωχά αποτελέσματα και αυξημένο κίνδυνο υποτροπής. Άλλες θεραπευτικές επιλογές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τη σοβαρότητα και τη θέση των κονδυλωμάτων του πρωκτού.
Αυτές οι θεραπείες περιλαμβάνουν την κρυοθεραπεία, κατά την οποία χρησιμοποιείται υγρό άζωτο για να παγώσει τα κονδυλώματα, και τη διαθερμοπηξία, κατά την οποία χρησιμοποιείται ηλεκτρικό ρεύμα για να κάψει τα κονδυλώματα. Οι θεραπευτικές αυτές επιλογές ωστόσο δεν προτιμώνται καθώς δεν καταστρέφουν επιλεκτικά τις βλάβες, αλλά προκαλούν δερματικές βλάβες και απαιτούν αυξημένο χρόνο αποθεραπείας.
Εάν τα κονδυλώματα είναι εκτεταμένα και δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπευτικές μεθόδους, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση, κατά την οποία τα κονδυλώματα αφαιρούνται με ειδικό εργαλείο. Πλέον, η πιο σύγχρονη, ανώδυνη κι αποτελεσματική θεραπεία είναι η αφαίρεση των κονδυλωμάτων με laser. Η ίνα του laser διοχετεύει στοχευμένα θερμική ενέργεια στην περιοχή όπου εντοπίζονται τα κονδυλώματα, χωρίς να προκαλεί βλάβες στους υγιείς ιστούς. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, ανώδυνα κι αναίμακτα, με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα.