Παθήσεις Εντέρου Συμπτώματα & Αντιμετώπιση

Οι παθήσεις του εντέρου, τα συμπτώματα, η διάγνωση όπως και η αντιμετώπισή τους αποτελούν ζητήματα κομβικής σημασίας για την διατήρηση της υγείας ενός οργανισμού, καθώς επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Το παχύ έντερο αποτελεί έναν μακρύ, κοίλο σωλήνα στο τέλος του πεπτικού συστήματος, όπου το σώμα παράγει και αποθηκεύει τα κόπρανα. Οι παθήσεις του εντέρου και τα συμπτώματά τους προκαλούν διαταραχές, επηρεάζοντας την ικανότητα και ομαλή λειτουργία του. Αυτές περιλαμβάνουν την εκκολπωματίτιδα, τις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου όπως η νόσος του Crohn και η ελκώδης κολίτιδα αλλά και τους πολύποδες και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η έγκαιρη διάγνωση αυτών των παθήσεων, και ιδίως του καρκίνου του παχέος εντέρου, είναι εξαιρετικά σημαντική για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους αλλά και την πρόληψη επικίνδυνων για την υγεία επιπλοκών.

Παθήσεις εντέρου συμπτώματα

Εκκολπωματίτιδα

Τα εκκολπώματα του παχέος εντέρου είναι μικρά σακουλάκια ή σάκοι στην επένδυση του εντέρου που εμφανίζονται όταν η επένδυση ωθείται μέσω αδύναμων σημείων στον μυ του τοιχώματος του εντέρου. Εμφανίζονται συνήθως στο σιγμοειδές κόλον, όπου το παχύ έντερο ασκεί τη μεγαλύτερη πίεση. Όταν ένας ή περισσότεροι από αυτούς τους σχηματισμούς παρουσιάσουν φλεγμονή και σε ορισμένες περιπτώσεις μόλυνση, εκδηλώνεται εκκολπωματίτιδα. Η εκκολπωματίτιδα μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό άλγος, πυρετό, ναυτία και σημαντική αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου.

Η ήπια εκκολπωματίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ξεκούραση, αλλαγές στη διατροφή και αντιβιοτικά. Η σοβαρή ή επαναλαμβανόμενη εκκολπωματίτιδα σε αρκετές περιπτώσεις απαιτεί χειρουργική επέμβαση. Η επέμβαση περιλαμβάνει την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου και επανένωση των δύο άκρων μεταξύ τους. Η επέμβαση αυτή ονομάζεται κολεκτομή και πλέον διενεργείται στην πλειοψηφία της λαπαροσκοπικά, πραγματοποιείται δηλαδή λαπαροσκοπική κολεκτομή. Εάν εντοπίζεται εκτεταμένο οίδημα, ενδέχεται ο χειρουργός να δημιουργήσει ένα άνοιγμα στο κοιλιακό τοίχωμα, ώστε τα κόπρανα να συλλέγονται σε μια ειδική σακούλα έξω από το σώμα (κολοστομία). Έπειτα τα άκρα του εντέρου συχνά επανασυνδέονται αφού υποχωρήσει η φλεγμονή.

Φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου

Στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου εντάσσονται η ελκώδης κολίτιδα και η νόσος του Crohn, με πολύ δυσάρεστα συμπτώματα. Η ελκώδης κολίτιδα αποτελεί μια μορφή φλεγμονής του εντέρου που προκαλεί διάρροια, πόνο στην κοιλιά, κενώσεις που συνοδεύονται από αιμορραγία ή βλέννη, πυρετό, απώλεια βάρους και οίδημα στα ισχία, τους πνεύμονες, τα γόνατα, τα μάτια ή το δέρμα. Σε παθήσεις εντέρου σαν κι αυτή τα συμπτώματα εκδηλώνονται εξαιτίας της ανάπτυξης φλεγμονής και ελκών στο παχύ έντερο, και μπορεί να παρουσιάζουν είτε ήπια ή πιο έντονη μορφή. Ενδέχεται να εμφανιστούν μία φορά ή να παρουσιάζουν συχνές υποτροπές. Η νόσος αντιμετωπίζεται αρχικά συντηρητικά, με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και ακολούθηση ειδικής δίαιτας. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται η χορήγηση κορτιζόνης ή ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων.

Η νόσος του Crohn είναι μια χρόνια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Η πάθηση προκαλεί φλεγμονή και ερεθισμό του πεπτικού σωλήνα, ειδικά του λεπτού και του παχέος εντέρου. Παθήσεις εντέρου όπως νόσος του Crohn μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα διάρροιας, πόνου στην κοιλιά, αίσθημα κόπωσης, απώλεια βάρους, πυρετό, εξανθήματα, πόνο στις αρθρώσεις, ερυθρότητα στα μάτια, αλλά και συρίγγια ή αποστήματα στην πρωκτική περιοχή. Είναι σύνηθες να εκδηλώνονται περιοδικές εξάρσεις των συμπτωμάτων της νόσου. Για την υποχώρηση των συμπτωμάτων αρχικά προτείνεται συντηρητική θεραπεία με αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, τη διακοπή του καπνίσματος και τη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής όπως κορτιζόνη. Και οι δύο παθήσεις σε προχωρημένο στάδιο αντιμετωπίζονται με χειρουργική επέμβαση κολεκτομής, με σκοπό την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του παχέος εντέρου.

Πολύποδες παχέος εντέρου

Ένας πολύποδας είναι μια ανάπτυξη που διαμορφώνεται στην εσωτερική επένδυση του παχέος εντέρου. Οι πολύποδες είναι καλοήθεις, δηλαδή μη καρκινικές, συστάδες κυττάρων που είναι συχνά μικρές και περιλαμβάνονται στις παθήσεις εντέρου που προκαλούν καθόλου έως ελάχιστα συμπτώματα. Ωστόσο, ορισμένοι πολύποδες μπορεί να μετατραπούν μεταγενέστερα σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι πολυπόδων, οι υπερπλαστικοί, οι οποίοι είναι καλοήθεις και δεν έχουν δυνατότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο, και οι αδενωματώδεις, οι οποίοι αποτελούν μια προκαρκινική μορφή πολυπόδων που σημαίνει ότι έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν σε καρκίνο.

Οι περισσότεροι πολύποδες του παχέος εντέρου δεν προκαλούν συμπτώματα. Εάν εκδηλωθούν συμπτώματα, μπορεί να περιλαμβάνουν την εμφάνιση αίματος στα εσώρουχα ή στο χαρτί υγείας μετά από κένωση, αίμα στα κόπρανα, δυσκοιλιότητα ή διάρροια που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μία εβδομάδα. Η αφαίρεση των πολυπόδων προτού αναπτύξουν σοβαρές αλλαγές και αυξηθούν σε μέγεθος μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη σε καρκίνο του παχέος εντέρου. Η διενέργεια κολονοσκόπησης μπορεί να αποτρέψει τον καρκίνο του παχέος εντέρου με την εύρεση και την αφαίρεση των συγκεκριμένων μορφωμάτων. Εάν δεν είναι εφικτή η αφαίρεση κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, ενδείκνυται χειρουργική αφαίρεση του τμήματος του εντέρου στο οποίο εντοπίζεται ο πολύποδας με κολεκτομή. Πλέον, έχει καθιερωθεί η λαπαροσκοπική κολεκτομή, η οποία αποτελεί ελάχιστα επεμβατική τεχνική, για την αποκατάσταση της πάθησης, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα στον ασθενή.