Ραγάδα Πρωκτού: Αίτια, Συμπτώματα & Θεραπεία
Η ραγάδα πρωκτού αποτελεί μια επιμήκη σχισμή με επώδυνη συμπτωματολογία στην επένδυση του πρωκτού. Η σχισμή αυτή τυπικά εντοπίζεται στον πρωκτικό σωλήνα και μπορεί να εντοπιστεί από την οδοντωτή γραμμή και να φτάσει ως τον μυϊκό δακτύλιο έως τις ίνες του εσωτερικού πρωκτικού σφιγκτήρα. Η ραγάδα πρωκτού περιγράφεται ως οξεία εάν είναι παρούσα για λιγότερο από έξι εβδομάδες ή χρόνια εάν υφίσταται για περισσότερες από έξι εβδομάδες. Μόλις αναπτυχθεί η ραγάδα πρωκτού, προκαλείται σπασμός στον εσωτερικό σφιγκτήρα του πρωκτού, γεγονός που οδηγεί σε περαιτέρω έκταση της σχισμής, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην περιοχή, προκαλώντας πόνο και κατά συνέπεια εμποδίζοντας την επούλωση.
Αιτίες Εμφάνισης Ραγάδας Πρωκτού
Οι ραγάδες πρωκτού προκαλούνται συνήθως από τραύμα εξαιτίας της υπερβολικής διάτασης του βλεννογόνου του πρωκτικού σωλήνα. Αυτό συμβαίνει έπειτα από τη διέλευση μεγάλων ή σκληρών κοπράνων ή τη διάρροια. Λιγότερο συχνά, η συγκεκριμένη ραγάδα προκαλείται από εισαγωγή ξένου σώματος, από την πρωκτική σεξουαλική επαφή ή τον τραυματισμό κατά τη διάρκεια κάποιας ιατρικής εξέτασης. Οι ραγάδες πρωκτού μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ασθενείς που έχουν άλλες ιατρικές παθήσεις όπως η νόσος του Crohn, υπερθυροειδισμό ή δυσκοιλιότητα.
Συμπτώματα Ραγάδας Πρωκτού
Η ραγάδα πρωκτού συνήθως εκδηλώνεται με έντονη συμπτωματολογία. Το βασικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση μιας ορατής σχισμής στο δέρμα γύρω από τον πρωκτό και ο οξύς πόνος κατά τη διάρκεια της κένωσης και έπειτα από αυτή. Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει αρκετά λεπτά έως ώρες μετά από κάθε κένωση. Παράλληλα ενδέχεται να εκδηλωθεί αιμορραγία μικρής έκτασης ιδίως μετά τις κενώσεις. Μερικοί ασθενείς παρατηρούν επίσης κνησμό ή ερεθισμό του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Μόλις αναπτυχθεί μια ραγάδα, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν μετά από κάθε κίνηση του εντέρου.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, εξαιτίας της ύπαρξης ραγάδας πρωκτού ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα περιεδρικό απόστημα ή συρίγγιο, εάν εξαιτίας της κακής υγιεινής επιμολυνθεί η περιοχή όπου εντοπίζεται η σχισμή. Τα συμπτώματα που εκδηλώνονται σε αυτή την περίπτωση είναι έντονο αίσθημα κνησμού, αιμορραγία που μπορεί να συνοδεύεται από εκροή πύου, δερματικός ερεθισμός γύρω από τον πρωκτό και εκδήλωση οιδήματος.
Διάγνωση Ραγάδας Πρωκτού
Για τη διάγνωση της ραγάδας πρωκτού πραγματοποιείται διεξοδική κλινική εξέταση και λήψη του ιστορικού του ασθενούς. Παράλληλα, μπορεί να κριθεί απαραίτητη η διενέργεια πρωκτοσκόπησης ή κολονοσκόπησης, ώστε να εξεταστεί ενδελεχώς η έκταση της πάθησης και να εντοπιστούν, αν υφίστανται, υπερτροφικά θηλώματα ή πολύποδες.
Θεραπεία Ραγάδας Πρωκτού
Όταν μια ραγάδα πρωκτού βρίσκεται σε αρχικά στάδια, συστήνεται συντηρητική αντιμετώπιση. Ο πόνος κατά τις κενώσεις του εντέρου συνήθως υποχωρεί εντός δύο ημερών μετά την έναρξη της συντηρητικής θεραπείας. Αυτή περιλαμβάνει την προσθήκη άφθονων φυτικών ινών στο καθημερινό διαιτολόγιο, όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως σε συνδυασμό με την κατανάλωση άφθονων υγρών προς αποφυγή της δυσκοιλιότητας. Συνιστάται αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ, πικάντικων ή αλμυρών τροφών και της άρσης βαρών.
Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία αποτύχει, ακολουθεί η χειρουργική αντιμετώπιση. Πλέον έχει επικρατήσει η νέα ελάχιστα επεμβατική τεχνική της θεραπείας ραγάδας πρωκτού με laser για την αντιμετώπιση της πάθησης, την οποία εφαρμόζουν με εξαιρετικά ποσοστά επιτυχίας οι Γενικοί Χειρουργοί στην Αθήνα. Η τεχνική αυτή πραγματοποιείται αναίμακτα κι ανώδυνα με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, ενώ παράλληλα ελαχιστοποιεί την πιθανότητα μελλοντικών υποτροπών. Εάν κριθεί απαραίτητο, η θεραπεία της ραγάδας συνοδεύεται από τη χειρουργική επέμβαση με πλάγια έσω σφιγκτηροτομή. Σε αυτή τη διαδικασία, ένας γιατρός κόβει ένα μέρος του εσωτερικού σφιγκτήρα για να χαλαρώσει τον σπασμό που διευρύνει τη σχισμή επιταχύνοντας την επούλωση.